REKLAMA

Zdroj: JOSE LUIS VEGA GARCIA via iStockPhotos

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, ktorý som si počas dovolenky na ostrove mimoriadne obľúbila. Plochý chlieb z kysnutého cesta je pozoruhodne ľahký, má dokonalú sladkosť a je priam božský, keď sa podáva čerstvý z pece. Je to presne to, čo vám prinesie domov kúsok letného pocitu počas zasnežených zimných rán.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 500 g múka Pridané do
  • 2 vajcia Pridané do
  • 200 ml Teplé mlieko Pridané do
  • 7 g sušené droždie Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • 150 g cukor Pridané do
  • 200 g Slanina (Lardo) Pridané do
  • práškový cukor Pridané do
REKLAMA

Postup

90 min.
1. Krok

Ak chcete upiecť recept Ensaimada de Mallorca, najprv preosejte múku do veľkej misy a do stredu urobte jamku. V teplom mlieku rozpustite sušené droždie s cukrom a nalejte ho do jamky. Zmiešajte s trochou múky zo strán a nechajte asi 15 minút kysnúť. Misku odporúčam prikryť kuchynskou utierkou, aby bolo droždie chránené pred prievanom.

2. Krok

Do misy pridajte vajcia, soľ a 50 g lardo a mieste, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trochu viac múky. Potom cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť nezdvojnásobí.

3. Krok

Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche a rozotrite naň zvyšné lardo. Teraz cesto zrolujte z oboch strán smerom do stredu a vytvarujte ho do tvaru slimáka.

4. Krok

Šneka z cesta položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ho prikryté kysnúť ďalších 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 180 °C.

5. Krok

Ensaimada de Mallorca pečte približne 20-25 minút dozlatista. Po upečení posypeme práškovým cukrom a podávame teplé.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Pečivo

747 receptov

Obed

4876 receptov

Mäsité jedlá

2257 receptov

Nátierky

331 receptov

Mascarpone

342 receptov

Torty

481 receptov

Večera

4590 receptov

Dezert

3772 receptov

Kuracie mäso

788 receptov