Zdroj: JOSE LUIS VEGA GARCIA via iStockPhotos
Ensaimada de Mallorca
Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, ktorý som si počas dovolenky na ostrove mimoriadne obľúbila. Plochý chlieb z kysnutého cesta je pozoruhodne ľahký, má dokonalú sladkosť a je priam božský, keď sa podáva čerstvý z pece. Je to presne to, čo vám prinesie domov kúsok letného pocitu počas zasnežených zimných rán.
Ingrediencie
- 500 g múka
- 2 vajcia
- 200 ml Teplé mlieko
- 7 g sušené droždie
- 1 Štipka soľ
- 150 g cukor
- 200 g Slanina (Lardo)
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť recept Ensaimada de Mallorca, najprv preosejte múku do veľkej misy a do stredu urobte jamku. V teplom mlieku rozpustite sušené droždie s cukrom a nalejte ho do jamky. Zmiešajte s trochou múky zo strán a nechajte asi 15 minút kysnúť. Misku odporúčam prikryť kuchynskou utierkou, aby bolo droždie chránené pred prievanom.
Do misy pridajte vajcia, soľ a 50 g lardo a mieste, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trochu viac múky. Potom cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť nezdvojnásobí.
Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche a rozotrite naň zvyšné lardo. Teraz cesto zrolujte z oboch strán smerom do stredu a vytvarujte ho do tvaru slimáka.
Šneka z cesta položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ho prikryté kysnúť ďalších 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 180 °C.
Ensaimada de Mallorca pečte približne 20-25 minút dozlatista. Po upečení posypeme práškovým cukrom a podávame teplé.