Zdroj: FB - Receptár - recepty pre každého
Fantastický obrátený jablkový koláč, ktorý z plechu zmizne raz-dva.
Obrátený jablkový koláč, tiež známy ako tarte tatin, je francúzsky dezert s jednoduchým, no účinným spôsobom prípravy.
Ingrediencie
Rozpis na menší plech
- 11⁄2 kg postrúhané jablká
- 1 čajová lyžička škorica
- 1 bal vanilkový cukor
Cesto
- 4 žĺtko
- 130 g práškový cukor
- 2 pl voda
- 130 g múka
- polovica kypriaci prášok
- 4 ks vaječné bielka
Puding
- 500 ml mlieko
- 40 g Zlatý klas (prášok)
- 180 g maslo
- 40 g cukor
- 2 ks šľahačka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si pripravte cesto. Vo veľkej miske vymiešajte 4 žĺtky s práškovým cukrom do peny. Pridajte vodu a dôkladne premiešajte. Potom pridajte múku a prášok do pečiva a opatrne zamiešajte. V inej miske vyšľahajte 4 bielka do tuhého snehu. Postupne pridávajte sneh z bielok do cesta a opatrne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Jablká ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Premiešajte ich so škoricou a vanilkovým cukrom. Predhrejte rúru na 160 °C. Na plech vyložený papierom na pečenie rovnomerne rozprestrite nastrúhané jablká. Na jablká nalejte pripravené cesto a dajte piecť do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút, alebo kým koláč nie je zlatovo hnedý a prepečený.
Medzitým si pripravte puding. V hrnci zmiešajte mlieko a prášok na puding (Zlatý klas). Pridajte maslo a cukor a za stáleho miešania varíme, kým puding nezhustne. Nechajte ho vychladnúť. Vyšľahajte si tuhú šľahačku, môžete použiť aj stužovač.
Keď je koláč upečený, nechajte ho chvíľu vychladnúť. Potom opatrne preklopte na servírovací tanier tak, aby jablká boli navrchu. Na vrch koláča rovnomerne rozotrite pripravený puding. Nakoniec na puding navrstvite šľahačku a môžete posypať nastrúhanou čokoládou. Dobrú chuť!