Francúzske palacinky - Crepes Suzette
Crepes Suzette sú tenké francúzske palacinky v úžasnej karamelovo-pomarančovej omáčke.
Ingrediencie
Príprava palaciniek
- 300 ml polotučného mlieka
- 2 väčšie vajcia
- 1 pl trstinového cukru
- štipka soli
- 1 pl slnečnicového oleja
- 100 g hladká múka
- slnečnicový olej na vyprážanie
- 1 pomaranč na kocky
Príprava omáčky
- 100 g trstinového cukru
- 100 g maslo
- 150 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 čl pomarančovej kôry
- šťavu z polovice citróna
Najnovšie letáky
Postup
Na tomto recepte je skvelé to, že sa cesto pripravuje v mixéri. Ja na mixovanie používam MioMat - hrnček var, ale samozrejme tu poslúži aj obyčajný mixér (na tento recept som použil program Smoothie, ktorý mixuje asi 2 minútky). Na prípravu cesta si dáme do mixéra mlieko, vajcia, cukor, soľ, olej a múku a zapneme mixér na tie spomínané 2 minútky. Hotové cesto premiestnime do misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na hodinu do chladničky.
Odstátu zmes na palacinky vyprážame klasicky na panvici s rozohriatym olejom. Kým sa pražia palacinky, začneme s prípravou omáčky. V druhej panvici si roztopíme cukor a maslo a necháme zmes skaramelizovať, asi 4 minúty od kedy začne zmes bublať. Následne odstavíme z plameňa a pridáme veľmi opatrne pomarančovú a citrónovú šťavu, bude to prskať, preto je lepšie pred nalievaním ovocných štiav znížiť teplotu karamelu. Pridáme aj pomarančovú kôru a opäť roztopíme karamel, necháme vyredukovať a máme hotovo.
Hotové palacinky ponoríme do omáčky v panvici a poskladáme do šatôčky na tanier. Servírujeme s nakrájanými pomarančovými kúskami, ktoré ešte oblejeme extra omáčkou. Dobrú chuť.