REKLAMA

Francúzsky šalát s lososom

Šefkuchárska kombinácia lososa v court bouillon so šalátom nicoise

REKLAMA
Najlepšie recepty na zeleninový šalát: Skvelé tipy na rýchly obed, večeru aj prílohu k mäsu

Recept nájdeš v tomto článku

Najlepšie recepty na zeleninový šalát: Skvelé tipy na rýchly obed, večeru aj prílohu k mäsu

Ingrediencie

porcií
4

Na prípravu lososa v Court Bouillon potrebujeme

  • 400 g filet z lososa Pridané do
  • 1 žltú cibuľu Pridané do
  • feniklu Pridané do
  • stonkového zeleru Pridané do
  • 100 ml bieleho vína Pridané do
  • 1 pl vínneho octu a štipku soli Pridané do
  • 2 ks badiánu a bobkové listy Pridané do
  • 10 ks paprika biela Pridané do
  • Hŕstka petržlenovej vňate Pridané do
  • citrónu nakrájaného na plátky Pridané do

Na šalát potrebujeme

  • 3 kvalitné vajíčka Pridané do
  • cherry paradajky Pridané do
  • soľ Pridané do
  • olivový olej Pridané do
  • 10 ks menších zemiakov Pridané do
  • 2 hrste fazuľkových luskov (môžu byť aj mrazené) Pridané do
  • 1 hlávkový šalát Pridané do
  • čierne olivy Pridané do
REKLAMA

Postup

55 min.
1. Krok

Začneme tým, že si pripravíme tzv. Court Bouillon – zmes v ktorej budeme variť lososa. Na jeho prípravu si do väčšieho hrnca dáme studenú vodu, tak aby zakryla dno hrnca. Pridáme na drobné kúsky nakrájaný fenikel, stonkový zeler, na prúžky nakrájanú cibuľu a soľ. Ďalej pridáme biele víno, vínny ocot, 2 badiány a podrvené celé biele korenie. Korenie nadrvíte jednoducho tak, že ho dáte na dosku na krájanie a rozpučíte ho napríklad dnom hrnca. Do hrnca pridáme aj za hrsť natrhanej petržlenovej vňate, 2 bobkové listy a 3-4 plátky citrónu. Takto pripravený Court Bouillon privedieme do varu a vložíme do neho lososa kožou dole. Varíme ho 4-5 minút. Po tých 4-5 minútach odstavíme hrniec bokom a necháme lososa vychladnúť dnu v hrnci

2. Krok

Zatiaľ čo losos chladne, dáme sa do prípravy domácej majonézy

3. Krok

Na samotný šalát si najprv uvaríme 3 vajíčka na tvrdo. Cherry paradajky rozkrojíme napoly, osolíme a zalejeme trochou olivového oleja. Zemiaky ošúpeme, rozpolíme a dáme variť do slanej vody. Rovnako si dáme nakrátko povariť aj fazuľkové lusky. Uvarené zemiačky a fazuľkové lusky potom opražíme na panvici s rozohriatym rastlinným olejom (zemiaky opekajte, kým nechytia jemnú zlatú farbu, ale zároveň dávajte pozor, aby sa vám nespiekli lusky).

4. Krok

Na záver si už len pripravíme krásny veľký servírovací podnos a začneme s aranžovaním šalátu. Do stredu poukladáme štvrťky ľadového šalátu. Dookola naukladáme kúsky zemiakov, pomedzi nich fazuľkové lusky, namarinované cherry paradajky a olivy. 1 vajíčko na tvrdo rozpolíme a ostatné dve rozštvrtíme a poukladáme rovnomerne na šalát. Vyberieme lososa z nálevu, odstránime z neho kožu a rozdrobíme ho opatrne na menšie kúsky a tiež poukladáme na šalát. Na záver už iba pokvapkáme šalát domácou majonézou a podávame.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov