Francúzsky šalát s lososom
Šefkuchárska kombinácia lososa v court bouillon so šalátom nicoise
Ingrediencie
Na prípravu lososa v Court Bouillon potrebujeme
- 400 g filet z lososa
- 1 žltú cibuľu
- feniklu
- stonkového zeleru
- 100 ml bieleho vína
- 1 pl vínneho octu a štipku soli
- 2 ks badiánu a bobkové listy
- 10 ks paprika biela
- Hŕstka petržlenovej vňate
- citrónu nakrájaného na plátky
Na šalát potrebujeme
- 3 kvalitné vajíčka
- cherry paradajky
- soľ
- olivový olej
- 10 ks menších zemiakov
- 2 hrste fazuľkových luskov (môžu byť aj mrazené)
- 1 hlávkový šalát
- čierne olivy
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si pripravíme tzv. Court Bouillon – zmes v ktorej budeme variť lososa. Na jeho prípravu si do väčšieho hrnca dáme studenú vodu, tak aby zakryla dno hrnca. Pridáme na drobné kúsky nakrájaný fenikel, stonkový zeler, na prúžky nakrájanú cibuľu a soľ. Ďalej pridáme biele víno, vínny ocot, 2 badiány a podrvené celé biele korenie. Korenie nadrvíte jednoducho tak, že ho dáte na dosku na krájanie a rozpučíte ho napríklad dnom hrnca. Do hrnca pridáme aj za hrsť natrhanej petržlenovej vňate, 2 bobkové listy a 3-4 plátky citrónu. Takto pripravený Court Bouillon privedieme do varu a vložíme do neho lososa kožou dole. Varíme ho 4-5 minút. Po tých 4-5 minútach odstavíme hrniec bokom a necháme lososa vychladnúť dnu v hrnci
Zatiaľ čo losos chladne, dáme sa do prípravy domácej majonézy
Na samotný šalát si najprv uvaríme 3 vajíčka na tvrdo. Cherry paradajky rozkrojíme napoly, osolíme a zalejeme trochou olivového oleja. Zemiaky ošúpeme, rozpolíme a dáme variť do slanej vody. Rovnako si dáme nakrátko povariť aj fazuľkové lusky. Uvarené zemiačky a fazuľkové lusky potom opražíme na panvici s rozohriatym rastlinným olejom (zemiaky opekajte, kým nechytia jemnú zlatú farbu, ale zároveň dávajte pozor, aby sa vám nespiekli lusky).
Na záver si už len pripravíme krásny veľký servírovací podnos a začneme s aranžovaním šalátu. Do stredu poukladáme štvrťky ľadového šalátu. Dookola naukladáme kúsky zemiakov, pomedzi nich fazuľkové lusky, namarinované cherry paradajky a olivy. 1 vajíčko na tvrdo rozpolíme a ostatné dve rozštvrtíme a poukladáme rovnomerne na šalát. Vyberieme lososa z nálevu, odstránime z neho kožu a rozdrobíme ho opatrne na menšie kúsky a tiež poukladáme na šalát. Na záver už iba pokvapkáme šalát domácou majonézou a podávame.