Zdroj: FB: Varenie je radosť
Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok je chutným a sladkým potešením pre všetkých milovníkov sladkých dezertov.
Ingrediencie
Cesto:
- 5 ks vaječný bielok
- 7 pl kryštálový cukor
- 5 ks vaječný žĺtok
- 2 ks vanilkový cukor
- 50 ml vlažná voda
- 50 ml olej
- 3 pl kakao
- 5 pl polohrubá múka
- 1⁄2 ks kypriaci prášok do pečiva
- štipka soli
Krém:
- 300 ml mlieko
- 1 bal Zlatý klas
- 1 ks vanilkový cukor
- 120 g mäkké maslo
- 2 pl práškový cukor
- 400 g gaštanové pyré
Ostatné:
- 500 ml smotana na šľahanie
- džem
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do misky dáme vaječné bielky, štipku soli a vyšľaháme sneh.
Približne v polovici šľahania pridáme 2PL kryštálového cukru.
Do inej misky dáme vaječné žĺtky, kryštálový cukor a šľaháme do peny. Postupne prilejeme vlažnú vodu s olejom.
Pridáme kakao, polohrubú múku a prášok do pečiva. Zamiešame a na záver pridáme vyšľahaný sneh.
Cesto vylejeme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C približne 15 minút.
Gaštanový krém: v mlieku rozmiešame Zlatý klas, pridáme k nemu cukor a uvaríme hustý puding.
Prikryjeme ho fóliou a necháme vychladnúť.
V miske vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom.
Postupne primiešame vychladnutý puding.
Ďalej pridáme gaštanové pyré.
Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom.
Na vrch rozotrieme šľahačku a gaštanový zákusok necháme v chladničke stuhnúť.