Gingerbread cookies
Tradičné Americké vianočné koláčiky, sa u nás zjedia skôr než medovníčky.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky hladká múka
- 1 čl kypriaci prášok
- štipka soli
- 1 čl mletého zázvoru
- 1 pl škorice
- štipku muškátového orecha
- 240 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálový cukor
- 180 ml tekutého medu alebo melasy ( hrnčeka)
- 1 čl vanilkového extraktu
Najnovšie letáky
Postup
Vo veľkej mise si zmiešame najprv suché ingrediencie - múku, sódu bikarbonu, soľ, mletý zázvor, škoricu a muškátový oriešok. Kto má rád, môže pridať aj štipku mletých klinčekov.
V druhej mise si elektrickým šľahačom vyšľaháme maslo s cukrom dopenista. Následne prilievame med (alebo melasu) a vanilkový extrakt.
Za stáleho šľahania potom pridávame po lyžiciach múčnu zmes. Hotové cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky na minimálne 1-2 hodiny. Ak sa ponáhľate, môžete ho hodiť na 20 minút do mrazničky.
Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary formičkami na medovníčky. Ja používam iba veľké formičky. Niekedy dám zvieratám aj oči v podobe neroztekavých čokoládových kúskov, ktoré inak používam do Chocolate chip cookies.
Vykrojené gingerbread cookies ukladáme na plech s papierom na pečenie. Ak ste pracovali s cestom pomaličky a stihlo zmäknúť, dajte vykrojené cookies aj s plechom pre istotu ešte na 5 minút do chladničky.
Cookies pečieme v rúre rozohriatej na 175 stupňov, cca 8 minút, kto má rád mäkšie pečivo, alebo 9-10 minút ak chcete chrumkavejšie, tvrdšie pečivo.
Po vychladnutí môžeme gingerbread cookies aj ozdobiť bielkovou penou, na ktorú použijeme 1 vaječné bielko a 150 g práškového cukru, ktorý bol dvakrát preosiaty. Dobrú chuť.