Hovädzie rizoto
Naozaj sa oplatí vyskúšať!
Ingrediencie
- 50 g strúhaného tvrdého syra (Gouda/Parmezán)
- 1 Cibuľa
- 2 pl olivového oleja
- 150 g hovädzieho zadného
- soľ a mleté čierne korenie
- 100 ml červené víno
- 250 g hnedej ryže alebo bielej guľatej ryže
- Čerstvé alebo sterilizované nakrájané paradajky
- 1 l teplého hovädzieho vývaru
- 100 hliva alebo šampiňóny
- 2 pl maslo
- citrónová šťava
- čerstvá petržlenová vňať
Najnovšie letáky
Postup
Na olivovom oleji si vo väčšom hrnci popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu - 3 minúty
Hovädzie mäso nakrájame na veľmi maličké kocky a pridáme restovať k cibuli
Dochutíme štipkou soli, mletým čiernym korením a restujeme 5 minút
Potom podlejeme červeným vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí
Prisypeme neumytú ryžu a všetko spolu dobre premiešame
Pridáme krájané lúpané paradajky a podlejeme horúcim hovädzím vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata
Za občasného miešania varíme na miernom ohni a pravidelne podlievame horúcim vývarom - prikryjeme pokrievkou
Asi po 10 minútach pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a ďalej varíme za občasného podlievania horúcim vývarom, aby bola ryža vždy zaliata
Keď sa ryža a mäso uvarí (ochutnávame), odstavíme z ohňa, pridáme maslo, šťavu z ½ citróna, 50 g nastrúhaného syra a hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
Všetko ešte dôkladne premiešame, aby sa maslo rozpustilo, prikryjeme pokrievkou a necháme ešte chvíľu dôjsť
Rizoto servírujeme do hlbokého taniera, na záver ešte pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nastrúhaným syrom