Zdroj: Pixabay : pflanzenlust
Husárske šišky Vianočné sušienky
Husárske šišky sú špeciálnou pochúťkou, ktorú som pripravovala pri mnohých príležitostiach. Ich jemná chuť z krehkého cesta plnená džemom poteší malých aj veľkých. Recept je mimoriadne jednoduchý a priamočiary, takže môže byť úspešný každý nadšenec pečenia.
Ingrediencie
- 250 g múka
- 125 g maslo
- 125 g cukor
- 1 vajce
- 1 Štipka soľ
- Kôra z neošetreného citróna
- Červený džem (malinový, jahodový alebo podobný)
- Múčny cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť hussarenkrapfen, najprv v miske zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou. Naozaj by ste mali použiť neošetrené citróny, ich chuť je neporovnateľne lepšia.
Teraz pridajte po malých kúskoch studené maslo a končekmi prstov ho rýchlo zapracujte do múčnej zmesi. Pri tomto kroku je obzvlášť dôležité byť rýchly, pretože čím chladnejšie maslo zostane počas spracovania, tým jemnejšie bude cesto.
Pridajte vajce a všetko rýchlo spracujte na hladké cesto. Osobne si myslím, že najlepšie je pracovať rukami.
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke približne 2 hodiny.
Po odpočinku cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku približne 2 cm a vykrajujte sušienky okrúhlym vykrajovačom (s priemerom približne 4 cm). Menším vykrajovačom vykrojte malú časť sušienok v strede, ktoré budú neskôr slúžiť ako viečka.
Vykrojené sušienky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a do stredu každej dajte kúsok džemu. Nešetrite, džem sa v rúre roztopí a pekne naplní sušienky.
Pečte pri teplote 180 °C (rúra s ventilátorom) približne 10-15 minút dozlatista. Po upečení nechajte husárske šišky krátko vychladnúť, potom na naplnené šišky nasaďte pokrievky a posypte ich práškovým cukrom.