Jablčník z krehkého cesta
Jablčník z krehkého cesta je sladký a chrumkavý dezert, ktorý sa skvele hodí k šálke kávy alebo čaju. Táto jednoduchá a rýchla verzia jablčníka vás určite očarí svojou jemnou chuťou a lahodnou vôňou čerstvých jabĺk.
Ingrediencie
- 200 g hladká múka
- 100 g masla
- 1 ks vajce
- 50 g práškového cukru
- 1 kg jabĺk
- 50 g krupicového cukru
- 1 Lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička mletej škorice
- vanilkový cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
V miske zmiešajte múku a práškový cukor. Pridajte na kocky nakrájané maslo a pomocou prstov vypracujte cesto kým nevznikne drobivá konzistencia.
Pridajte vajce a ľahko premiešajte kým sa všetko spojí a vznikne cesto.
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
Jablká očistite, zbavte ich jadierok a nakrájajte na tenké plátky. Do misky dajte nasekané jablká, pridajte krupicový cukor, citrónovú šťavu a škoricu. Všetko dobre premiešajte.
Rúru predhrejte na 180 °C.
Vymastite formu na pečenie maslom alebo ju vyložte papierom na pečenie.
Cesto z chladničky vyberte a rozvaľkajte. Pomocou valčeka prenesiete cesto do formy a vytvorte z neho dno aj okraje formy. Odporúča sa túto krehkú hmotu lepšie vytvarovať priamo v forme.
Na korpus pridajte nasekané jablká a dôkladne ich rovnomerne rozložte.
Posypte jablká vanilkovým cukrom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút, alebo kým krehké cesto nie je zlatisto hnedej farby.
Po upečení nechajte jablčník vychladnúť na mriežke.