JABLKOVÉ PITÉ
Ingrediencie
CESTO
- 100 g práškový cukor
- 200 g polohrubá múka
- 200 g hladká múka
- 200 g maslo
- 2 ks vajce
- 1 pl mlieko
- 1 bal vanilkový cukor
- 1 bal prášok do pečiva
PLNKA
- 50 g kryštálový cukor
- 1 kl mletá škorica
- 2 kl vanilkový cukor
- 1 kg jablká
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske poriadne premiešame múku, prášok do pečiva, vanilkový a práškový cukor. Potom pridáme vajcia, mlieko, zmäknuté maslo a zo všetkých surovín spracujeme cesto, ktoré musí byť celkom hladké. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho na pol hodinu do chladničky.
Očistíme jablká, postrúhame ich a zmiešame so všetkými uvedenými surovinami, ktoré sú potrebné na prípravu plnky.
Na plech dáme papier na pečenie a vyhrejeme rúru na 180°C. Potom cesto, ktoré nám odležalo v chladničke vyberieme a rozdelíme ho na 2 diely. Jeden diel vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske. Veľkosť by mala zodpovedať veľkosti plechu a prenesieme ho naň. Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku a zakryjeme druhým dielom vyvaľkaného cesta. Potom koláč popicháme vidličkou a necháme ho piecť pol hodinu. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Ja pridávam do cesta aj ocot alebo kyslú smotanu. Jablká dusám vopred s cukrom hrebíčkom a na plechu posýpam aj mletými orechami, trochu, je to chutnejčia a orechy vypijú šťavu z jabĺk.