:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/F4V5rKK5hPOomN3G6Bvd/65ff30ecfe8eb269b11da0fba47676.jpeg)
Zdroj: FB: Varíme a pečieme s láskou
Jablkové taštičky
Recept na perfektné kysnuté jablkové taštičky, ktoré vždy piekla moja babka.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 250 ml mlieka
- 70 g cukru
- 50 g masla
- 50 g droždia
- 1 ks vajce
- 1 kg jabĺk
- 2 Lyžice škorice
- 200 g práškový cukor
- štipka soli
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si pripravíme kvások. Do misky si nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, droždie a premiešame. Tieto ingrediencie necháme aktívne kvasiť cca 15 minút, počkáme kým sa na povrchu vytvorí pena.
Medzitým si pripravíme múku, ktorú si dáme do väčšej misy, pridáme maslo, vajce a štipku soli a dobre premiešame. Potom prilejeme kvások a všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Cesto prikryjeme uterákom a necháme ho kysnúť cca 30 minút na teplom mieste.
Medzitým si očistíme jablká, ktoré nastrúhame a posypeme škoricou. Pokiaľ máte radi sladšie, môžete pridať aj trochu cukru, no mne osobne príde, že škorica dodá jablkám ideálnu chuť.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na menšie kúsky a každý z nich vyvaľkáme na tenký plát. Na každý plát si dáme trochu jablčnej náplne a zabalíme do tvaru taštičky.
Taštičky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 20 minút.
Po upečení taštičky posypeme práškovým cukrom.