Jablkový koláč bez masla
Recept na jednoduchý jablkový koláč bez potreby použitia masla.
Ingrediencie
Pre cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 100 g biely jogurt
- 50 g hnedého cukru
- 1 ks vajce
- pár kvapiek vanilkového extraktu
- štipka soli
Pre náplň:
- 4 ks veľké jablká
- 2 Lyžice hnedého cukru
- 1 kl škorice
- šťava z polovice citróna
Najnovšie letáky
Postup
V mise zmiešame polohrubú múku s hnedým cukrom, pridáme vajce, jogurt, vanilkový extrakt a štipku soli. Vymiesime cesto.
Cesto potom rozdelíme na 2 časti. Väčšiu časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu a premiestnime do vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Cesto pritlačíme k dnu a ku stranám formy, aby sme vytvorili korpus koláča.
Jablká ošúpeme, vyberieme im jadrovníky a nastrúhame. Strúhané jablká zmiešame s hnedým cukrom, škoricou a citrónovou šťavou a potom ich rozložíme na cesto v pekáči. Zopár koliesok jablka uložíme na vrch.
Zvyšok cesta rozdelíme na pásiky a poukladáme na jablká.
Takto pripravený jablkový koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 40 minút, pokiaľ nie je cesto pekné zlatohnedé. Po vybratí z rúry necháme koláč vychladnúť.