Zdroj: RitaE from Pixabay
Jablkový koláč s kvasnicovým cestom
Tento jablkový koláč s kysnutým cestom je môj obľúbený a v mojej kuchyni sa už niekoľkokrát vydaril. Tento ovocný dezert s jemnou sladkosťou a voňavým teplom čerstvého droždia je hitom pri každej príležitosti.
Ingrediencie
Na kysnuté cesto:
- 500 g múka
- 20 g droždia
- 75 g cukor
- 200 ml vlažné mlieko
- 75 g maslo
- 1 Štipka soľ
- 2 vajcia
Na náplň:
- 5 stredná veľkosť jablko
- šťava z polovice citróna
- 50 g cukor
- 2 ČL škorica
Najnovšie letáky
Postup
Pri recepte na jablkový koláč s kysnutým cestom začnite s kysnutým cestom. Vo veľkej miske zmiešajte droždie s cukrom a vlažným mliekom. Nechajte ho asi 10 minút kysnúť, kým sa nevytvoria bublinky. Táto metóda sa nazýva \Proofing\ a pomáha aktivovať droždie.
Teraz pridajte múku, maslo, vajcia a štipku soli a vypracujte hladké cesto. Misku vymažte trochou masla a nechajte v nej cesto odpočívať asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Kým cesto odpočíva, pripravte si jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk zmiešame s citrónovou šťavou, cukrom a škoricou. Citrónová šťava zabráni zhnednutiu jabĺk a dodá jablkám príjemnú trpkú chuť.
Po hodine cesto opäť premiesime a vyvaľkáme ho na pomúčenej pracovnej ploche. Cesto vložte do maslom vyloženej formy na pečenie, pričom ponechajte okraj.
Na cesto rovnomerne rozotrite jablkovú náplň. Ja mám rada, keď sú jablká pekne usporiadané, ale to je vec vkusu.
Jablkový koláč s kysnutým cestom pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35-40 minút, alebo kým okraje nie sú zlatohnedé. Dobrou radou, ako skontrolovať, či je koláč hotový, je pichnúť doň špáradlom. Ak vyjde čistý, koláč je hotový.