Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Jablkový koláč so šľahačkou
Tento jablkový koláč so šľahačkou je jedným z mojich najobľúbenejších dezertov. Prináša mi to množstvo spomienok na detstvo, keď ho moja mama často pripravovala.
Ingrediencie
- 225 g hladká múka
- 170 g masla
- 100 g cukru
- 5 ks stredných jabĺk
- 1 ks vajce
- 250 ml šľahačky
- škorica
- prášok do pečiva
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr si pripravíme cesto. Do misky dáme hladkú múku, prášok do pečiva, cukor a maslo. Maslo by malo byť mierne zmäknuté, tak sa ľahšie spracováva. Všetko spolu premiešame a pridáme vajce. Toto cesto potom necháme v chladničke aspoň hodinu odpočívať.
Medzitým si očistíme jablká a nakrájame ich na malé kúsky. Zo skúsenosti doporučujem použiť kyslé jablká, ich chuť sa pekne vyrovnáva s ostatnými sladkými ingredienciami.
Cesto rozvaľkáme a vložíme do formy. Rozložíme na ňom jablká a posypeme ich škoricou. Pred pečením ešte všetko pokvapkáme rozpusteným maslom.
Tento jablkový koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 35 minút. Povrch koláča by mal byť pekne zlatohnedý.
Kým koláč chladne, pripravíme si šľahačku. Tá nemusí byť príliš sladká, jablká a cesto už sú dostatočne sladké.
Šľahačku rozotrieme po povrchu nášho koláča.