Jablkový tart
Ingrediencie
CESTO
- 200 g hladká múka
- 50 g krupicový cukor
- 1 bal vanilkový cukor
- 1 vajce štipka soli
- 140 g maslo
KOMPÓT
- 8 ks jablko
- 2 pl hnedý cukor
- 1 čl citrónová šťava
- 1 ks celá škorica
- 1 pl suché biele víno
- 3 pl Jablková šťava
- 40 g maslo
- 1⁄2 čl mletá škorica
- 2 pl krupicový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Múku zmiešame s krupicovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Do stredu vyhĺbime jamku, do ktorej rozklepneme vajce a na okraj dáme vločky masla. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Päť jabĺk očistíme, nakrájame na kocky a s cukrom, citrónovou šťavou, so škoricou, s vínom a so šťavou privedieme do varu. Varíme na strednej teplote asi 10 minút. Odstránime škoricu a jablká rozpučíme. Necháme vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 C. Formu na tart s vlnkovaným okrajom vymastíme. Cesto vyvaľkáme na väčší plát, vystelieme ním vymastenú formu a vytiahneme okraj. Na dno rozdelíme uvarený kompót, zvyšné jablká nakrájame na mesiačikya obložíme nimi cesto. Navrch na ovocie rozdelíme vločky masla,mletú škoricu a cukor. Pečieme asi 30 minút.