Zdroj: Freepik
Jednoduchý domáci rebarborový koláč
Pikantná sladkosť rebarbory sa dokonale spája s vlhkým vanilkovým koláčom. Je to pôsobivý a chutný dezert, ktorý si vždy získava nadšené recenzie od rodiny a priateľov.
Ingrediencie
- 1 hrnček bieleho cukru
- 1⁄4 pohár zmäknuté maslo
- 2 ks vajcia
- 1 čajová lyžička Vanilkového extraktu
- 11⁄2 poháre múka
- 11⁄2 lyžičky Prášku do pečiva
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
- 1⁄2 pohár Mlieka
- 2 poháre Nakrájanej čerstvej rebarbory
- 1⁄2 pohár Baleného hnedého cukru
- 1⁄4 hrnček roztopeného masla
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 350 stupňov F (175 stupňov C). Tip z mojej skúsenosti: Vždy predhrejte rúru. Vloženie koláča do predhriatej rúry zabezpečí, že koláč rovnomerne vykysne.
Vo veľkej miske vymiešajte biely cukor a 1/4 šálky zmäknutého masla do ľahkej a nadýchanej hmoty. Malo by to trvať asi 5 minút; vďaka tomuto času bude koláč jemný a dobre vykysnutý.
Po jednom zašľahajte vajcia a potom vmiešajte vanilku.
V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ; postupne pridávajte do maslovej zmesi striedavo s mliekom. Miešajte, kým cesto nie je hladké.
V inej miske zmiešajte rebarboru, hnedý cukor a rozpustené maslo. Nalejte to na dno vymastenej 9-palcovej okrúhlej tortovej formy a rovnomerne rozotrite, aby ste pokryli dno formy.
Pripravené cesto nalejte na rebarborovú zmes na panvici a rovnomerne ho rozotrite.
Pečieme asi 40 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá. Pamätajte, že každá rúra je iná, preto ho začnite kontrolovať okolo 35. minúty.
Koláč nechajte 10 minút vychladnúť na panvici, potom ho vyklopte na servírovací tanier a opatrne vyberte panvicu. Zvyšky rebarbory vyškrabte z panvice na koláč. Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.