Zdroj: Canva
Jednoduchý jablkový koláč: Ľahký, svieži a tak neodolateľný
Tento jablkový koláč je výborný, svieži a jednoduchý. Hravo ho zvládne aj začiatočník.
Ingrediencie
Cesto
- 280 g múka
- 125 g maslo
- 90 g práškový cukor
- 11⁄2 ks vajce
- 1 pl studená voda
Jablková náplň
- 8 ks jablko
- 3 pl kryštálový cukor
- 2 pl zlatý klas prášok
- 2 kl škorica
- 1 pl citrónová šťava
Ostatné suroviny
- 4 pl strúhanka
- 1 ks vajíčko na potretie
- kryštálový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Ako si pripravíme cesto, ktoré necháme 1 hodinu odpočívať v chladničke.
V miske zmiešame suché suroviny, ku ktorým pridáme studené maslo, vajce a vodu.
Rukou vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať.
Medzitým si pripravíme jablkovú náplň. Jablká ošúpeme a nastrúhame.
Vyžmýkame z nich šťavu a vložíme ich do hrnca. Prisypeme k ním škoricu, cukor a prilejeme citrónovú šťavu a trochu jablkovej šťavy.
Jablká dusíme na miernom ohni do zmäknutia a potom k ním pridáme vo vode rozmiešaný Zlatý klas. Všetko spolu zamiešame a necháme prejsť varom.
Cesto jemne rozvaľkáme a vystelieme ním formu na pečenie, tak aby cesto siahalo aj na steny formy. Kúsok cesta si odložíme bokom.
Cesto potrieme jablkovou plnkou a na vrch koláča uložíme pásy cesta do tvaru mriežky.
Mriežku potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kryštálovým cukrom, vďaka čomu vznikne chrumkavá kôrka.
Takto pripravený jablkový koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 35 minút.