Zdroj: Pixabay: Couleur
Jednoduchý recept orechový chlieb
Tento výdatný orechový chlieb je v mojej kuchyni rodinnou klasikou, ktorú pripravujem už roky. Chlieb má príjemnú pikantnú chuť a je chrumkavý na povrchu a mäkký vo vnútri. Výborne chutí so syrom a džemom alebo jednoducho s maslom. Vlašské orechy dodávajú chlebu príjemnú štruktúru a zvláštnu chuť. Vyskúšajte ho, vaša rodina si orechový chlieb zamiluje !
Ingrediencie
- 500 Gram múka
- 1 Balenie sušené droždie
- 1 Čajová lyžička soľ
- 2 Čajová lyžička cukor
- 300 ml vlažná voda
- 150 Gram posekané vlašské orechy
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť orechový chlieb, najprv nahrubo nasekajte vlašské orechy a opečte ich na panvici bez tuku, kým nie sú voňavé. Buďte však opatrní, môžu sa rýchlo spáliť. Rád pražím vlašské orechy, pretože sa tým zintenzívni ich chuť.
Do veľkej misy dajte pšeničnú múku, sušené droždie, soľ a cukor. Je dôležité, aby droždie neprišlo do priameho kontaktu so soľou, pretože soľ zhoršuje účinok droždia. Preto do misy najprv vložím múku, potom droždie na jednu stranu, cukor a soľ na druhú stranu.
Pomaly pridávajte vlažnú vodu a miešajte drevenou lyžicou, aby ste vytvorili cesto. Tu je potrebná trpezlivosť - najprv sa vám vytvorí lepkavé cesto, ktoré sa ťažko krotí, ale ak budete stále miešať, prísady sa postupne spoja do hladkého cesta.
Teraz do cesta vmiešajte opražené vlašské orechy. Podľa mojich skúseností sa orechy do cesta najlepšie zapracujú rukami. Cesto môže byť spočiatku trochu lepkavé, ale hnetením absorbuje orechy a stane sa pevnejším.
Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň dve hodiny, kým sa nezdvojnásobí. Ja často dávam cesto kysnúť do rúry (samozrejme, vypnutej), pretože je tam príjemne teplo a bez prievanu.
Cesto opäť premiesime a vytvarujeme bochník. Bochník môžete nechať ešte raz vykysnúť, ale ja ho dávam priamo do rúry vyhriatej na 180 °C a pečiem ho asi 40-45 minút. Orechový chlieb by mal mať zlatohnedú kôrku a po poklepaní na spodok by mal byť dutý.