Zdroj: Pixabay : M.studio
Jednoduchý škoricový koláč
Tento škoricový koláč je v mojej rodine veľmi obľúbený a vychádza zo starého receptu mojej babičky. Kombinácia nadýchanej štruktúry koláča a aromatickej vône škorice rozbúši každé srdce a vyvolá nádherné spomienky na útulné chvíle detstva.
Ingrediencie
- 200 g maslo
- 250 g cukor
- 4 vajcia
- 400 g múka
- 2 Čajová lyžička kypriaci prášok
- 1 Štipka soľ
- 200 ml mlieko
- 4 Čajová lyžička škorica
- 50 g práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ak chcete upiecť škoricový koláč, predhrejte rúru na 180 stupňov hornej/spodnej teploty a vymažte formu na koláč maslom.
V stredne veľkej miske vyšľahajte zmäknuté maslo a cukor ručným mixérom do krémovej konzistencie. Oplatí sa miešať ešte niekoľko minút, aby ste dosiahli naozaj peknú, nadýchanú zmes.
Potom po jednom vmiešajte vajcia. Počkajte, kým sa každé vajce úplne zapracuje do zmesi, a až potom pridajte ďalšie. Pomôže vám to neskôr pekne vykysnúť.
V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a dve lyžičky škorice. Potom túto zmes striedavo s mliekom pridajte do zmesi masla, cukru a vajec a dobre premiešajte. Dávajte pozor, aby ste to nepreháňali, pretože koláč by mohol byť hustý a ťažký, a my chceme, aby bol pekný a nadýchaný.
Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte vo vyhriatej rúre približne 40 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Keď sú okraje koláča hnedé a špáradlo vyjde čisté, koláč je dokonalý!
Škoricový koláč nechajte vychladnúť a potom ho posypte zmesou zvyšnej škorice a práškového cukru. Rozkrojte a vychutnajte si ho s kávou alebo čajom.