Jemný a šťavnatý jahodový koláč
Fantastický koláčik s jemným, ľahučkým cestom, plný šťavnatých zrelých jahôd 😍 Úžasne chutný ovocný koláč, ktorý u nás v sezóne jahôd jednoducho nemôže chýbať.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g múka polohrubá
- 4 ks vajcia
- 250 g cukor kryštálový
- 3 dl mlieko
- 100 g maslo
- 150 g jogurt biely
- 2 balenia vanilkový cukor
- 15 g kypriaci prášok
- 1⁄2 kávová lyžička soľ
Okrem toho
- čerstvé jahody
- 4 polievková lyžica práškový cukor
- 4 polievková lyžica strúhanka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si všetko potrebné... Do jednej misky dáme žĺtky a do druhej bielky. K žĺtkom pridáme oba cukre a soľ, z bielkov potom vyšľaháme penu. Múku si už vopred zmiešame s práškom do pečiva a maslo necháme spustiť do tekuta.
Žĺtky, cukor, vanilkový cukor a soľ vyšľaháme do penista. Pridáme jogurt a tiež dobre prešľaháme. Napokon striedavo vmiešavame raz maslo, raz mlieko a raz múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dostaneme pekné hladké cesto, do ktorého vareškou zľahka vmiešame penu z bielkov.
Okrem jahôd budeme potrebovať aj trochu práškového cukru a pár lyžíc strúhanky, aby jahody celkom nepremočili cesto.
Plech vytrieme olejom, poprášime trochou múky a 3/4 cesta rovnomerne rozotrieme na plech. Cesto posypeme strúhankou a poukladáme všetky jahody. Jahody posypeme pár lyžicami práškového cukru a nakoniec nanesieme hore-dole zvyšné cesto. Koláč pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 190 °C cca 40 minút. Pre istotu treba spraviť skúšku s ihlou.
Vychladnutý koláčik môžete posypať práškovým cukrom :-) Koláčik je naozaj úžasnej chuti, cesto jemnučké a ľahké. Jahody sú aromatické, sladké a krásne šťavnaté🥰👌
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.