Jesenná torta Valika
Tento víkend som pripravoval narodeninovú tortu pre mamku, ktorá je typický jesenná. Rád by som sa s vami podelil o recept.
Ingrediencie
Na korpus potrebujeme
- 4 vajce
- 4 pl olej
- štipka soli
- 180 g hladká múka
- cukor
Na vanilkový krém
- 100 ml šľahačka
- 250 g mascarpone
- 250 g tvaroh jemný
- 1 pl vanilkovej pasty
- 1 balík vanilkový cukor
Na slaný karamel
- 150 g kryštálový cukor
- 50 g maslo
- 100 ml smotana na šľahanie
- 1 čl soľ
Na jablkovo-hruškový vklad
- 2 kus jablko
- 1 hruška
- 1 pl škorica
- 2 polievková lyžica kryštálový cukor
- 1 polievková lyžica Zlatý klas (prášok)
Krém na obter torty
- 4 kus vaječné bielka
- 300 g cukor
- 350 g maslo
- kakao
Na karamelovú šľahačku
- 60 ml šľahačka
- 50 g slaný karamel
Najnovšie letáky
Postup
Oddelíme bielka od žĺtkov. K bielkom pridáme cukor a soľ a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme žĺtka zmiešané s olejom, zašľaháme a nakoniec jemne premiešame preosiatu hladkú múku Pečieme v ráfiku s priemerom 18 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a okraje vymastené maslom. Teplota 180 stupňov 45 minút na režime horný-dolný ohrev.
Krém: mascarpone, šľahačku, tvaroh a vanilkový cukor šľaháme do zhustnutia krému.
Medzitým pripravíme slaný karamel: kryštálový cukor rozpustíme na karamel, ale opatrne, aby nezhorel. Pridáme maslo (pozor môže prskať). Metličkou rozmiešame a potom pridáme aj smotanu na šľahanie, ktorú rovnako zamiešame a pridáme čajovú lyžičku soli. V torte doplníme slaný karamel o chrumkavú vrstvu granoly.
Ovocný vklad: jablká a hrušky nakrájame na drobné kúsky a dusíme spolu cukrom a so škoricou. Keď ovocie pustí šťavu a je ešte mierne chrumkavé pridáme zlatý klas a povaríme aspoň minútu.
Obter krém pripravujeme vo vodnom kúpeli, kde miešame bielka s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny v kuchynskom šľahači, a keď ochladne na teplotu ruky, do peny pridávame zmäknuté maslo.
Karamelová šľahačka: opatrne šľaháme najskôr smotanu a potom pridáme schladený slaný karamel.
Tortu vyskladáme, necháme zachladiť a nanesieme obter krém, z ktorého si odoberieme polievkovú lyžičku a zafarbíme ju kakaom. Tým vytvoríme efekt „ombre“. Na zvlhčenie korpusov používame bazový sirup.
Nakoniec dozdobíme zlatom a karamelovou šľahačkou, orieškami a lístkami mäty.