REKLAMA

Jesenná torta Valika

Tento víkend som pripravoval narodeninovú tortu pre mamku, ktorá je typický jesenná. Rád by som sa s vami podelil o recept.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
16

Na korpus potrebujeme

  • 4 vajce Pridané do
  • 4 pl olej Pridané do
  • štipka soli Pridané do
  • 180 g hladká múka Pridané do
  • cukor Pridané do

Na vanilkový krém

  • 100 ml šľahačka Pridané do
  • 250 g mascarpone Pridané do
  • 250 g tvaroh jemný Pridané do
  • 1 pl vanilkovej pasty Pridané do
  • 1 balík vanilkový cukor Pridané do

Na slaný karamel

  • 150 g kryštálový cukor Pridané do
  • 50 g maslo Pridané do
  • 100 ml smotana na šľahanie Pridané do
  • 1 čl soľ Pridané do

Na jablkovo-hruškový vklad

  • 2 kus jablko Pridané do
  • 1 hruška Pridané do
  • 1 pl škorica Pridané do
  • 2 polievková lyžica kryštálový cukor Pridané do
  • 1 polievková lyžica Zlatý klas (prášok) Pridané do

Krém na obter torty

  • 4 kus vaječné bielka Pridané do
  • 300 g cukor Pridané do
  • 350 g maslo Pridané do
  • kakao Pridané do

Na karamelovú šľahačku

  • 60 ml šľahačka Pridané do
  • 50 g slaný karamel Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Oddelíme bielka od žĺtkov. K bielkom pridáme cukor a soľ a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme žĺtka zmiešané s olejom, zašľaháme a nakoniec jemne premiešame preosiatu hladkú múku Pečieme v ráfiku s priemerom 18 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a okraje vymastené maslom. Teplota 180 stupňov 45 minút na režime horný-dolný ohrev.

2. Krok

Krém: mascarpone, šľahačku, tvaroh a vanilkový cukor šľaháme do zhustnutia krému.

3. Krok

Medzitým pripravíme slaný karamel: kryštálový cukor rozpustíme na karamel, ale opatrne, aby nezhorel. Pridáme maslo (pozor môže prskať). Metličkou rozmiešame a potom pridáme aj smotanu na šľahanie, ktorú rovnako zamiešame a pridáme čajovú lyžičku soli. V torte doplníme slaný karamel o chrumkavú vrstvu granoly.

4. Krok

Ovocný vklad: jablká a hrušky nakrájame na drobné kúsky a dusíme spolu cukrom a so škoricou. Keď ovocie pustí šťavu a je ešte mierne chrumkavé pridáme zlatý klas a povaríme aspoň minútu.

5. Krok

Obter krém pripravujeme vo vodnom kúpeli, kde miešame bielka s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny v kuchynskom šľahači, a keď ochladne na teplotu ruky, do peny pridávame zmäknuté maslo.

6. Krok

Karamelová šľahačka: opatrne šľaháme najskôr smotanu a potom pridáme schladený slaný karamel.

7. Krok

Tortu vyskladáme, necháme zachladiť a nanesieme obter krém, z ktorého si odoberieme polievkovú lyžičku a zafarbíme ju kakaom. Tým vytvoríme efekt „ombre“. Na zvlhčenie korpusov používame bazový sirup.

8. Krok

Nakoniec dozdobíme zlatom a karamelovou šľahačkou, orieškami a lístkami mäty.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov