Kakaový závin
Ingrediencie
- 1 dcl vlažného mlieka
- 1 pl kr cukru
- 500 g múka
- 1 dcl maslo
- 2 dcl mlieka
- štipka soli
- 3 pl kryštálový cukor
- 6 pl kakao
- 6 pl práškového cukru
- 150 g maslo rozpustené
- 1 vajíčko
- 1 pl oleja
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z uvedených surovín si spravíme kvások.
Vo väčšej miske si zatiaľ nachystáme múku a všetky ostatné suroviny.
Pridáme kvások, a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
Cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 1-1,5h( kým objem zdvojnásobí )
Nakysnuté cesto rozdelíme podľa seba na 2 väčšie alebo 3 menšie kusy, rozvaľkáme a plníme kakaovou zmesou.
Kakao zmiešame v jednej miske s práškovým cukrom, a v hrnci si roztopíme maslo.
Na rozvalkane cesto najprv natrieme maslo, posypeme husto kakaovou zmesou a vrch znovu riadne pokvapkáme maslom- nešetríme, ale nemusí to ani plávať v masle
Strany rozvaľkaného cesta prehneme smerom dnu pozdĺž celého obvodu (cca 0,5-1cm) , a následne opatrne zrolujeme.
Závin preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom ( v ktorom je aj ten olej) popicháme vidličkou, a necháme ešte pár minút kysnúť.
Nakoniec pečieme 20 minút na 180st, následne znížime na 150st a dopekáme 10 minút.
Čas je len orientačný, musíte si to odsledovať podľa seba