Kapustníky
Recept nájdeš v tomto článku
Nakladanie kapusty – Recept, ako pripraviť kyslú kapustu výbornej chuti
Ingrediencie
Kvások
- 2 dl mlieko
- 25 g čerstvé droždie
- 1 čajová lyžička kryštálový cukor
- 1 čajová lyžička polohrubá múka
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 1 dl mlieko
- 1 kus vajce
- 1 dl slnečnicový olej
- 1 čajová lyžička kryštálový cukor
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
Plnka
- 1 kg kyslá kapusta
- 200 g slanina
- 1 kus Cibuľa
- podľa chuti soľ a korenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Nakrájam si slaninu a cibuľu na drobné kúsky a osmažím ich v hrnci. K osmaženej zmesi pridám kvasenú kapustu. Okorením a mierne osolím a nechám dusiť v hrnci.
Z mlieka, droždia, cukru a múky si pripravím kvások, ktorý nechám odpočívať na teplom mieste.
Do veľkej misy si nasypem preosiatu múku, pridám k nej mlieko, vajce, olej, cukor, soľ a na záver vykysnutý kvások. Rukou si vymiesim cesto, ktoré jemne zvrchu posypem múkou a zakryté pod čistou utierkou nechám kysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske a vykrajujem kruhy. V rukách ešte ponaťahujem do strán a plním našou kapustovou plnkou.
Kapustníky si položím na masťou vymastený plech a každý kapustník pomastím a poprepichujem vrch vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút do červena. Pred koncom pečenia ich ešte raz pomažem masťou.