Karamelová omáčka
Jednoduchý recept na domácu karamelovú omáčku, ktorou dochutíte obľúbené sladké jedlá. Skvelá na teplé lievance, zmrzlinové poháre alebo len tak na lyžičku rovno z pohára :)
Ingrediencie
- 200 g kryštálový cukor
- 80 ml voda
- 170 ml šľahačkovej smotany
- 20 g butter v7
- štipka štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Do hrnca s hrubším dnom vsypeme cukor, zatrasieme, aby sa cukor rovnomerne rozprestrel po dne. Zalejeme vodou tak, aby bol všetok cukor rovnomerne namočený.
Na miernom ohreve necháme variť, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne číry sirup.
Následne zvýšime ohrev a necháme karamel prebublávať až kým nezačne tmavnúť.
POZOR: počas varenia karamel vôbec nemiešame a nespúšťame ho z dohľadu. Veľmi rýchlo sa dokáže spáliť.
Keď karamel dosiahne farbu ako med, hrniec dáme bokom a vlejeme doň smotanu, pridáme maslo a soľ. Postupujeme opatrne, karamel môže prskať.
Následne vrátime hrniec na slabý ohrev a miešame metličkou, kým sa všetko nespojí a nevznikne hladká redšia omáčka.
Omáčku môžeme hneď preliať do vhodnej nádoby. Po vychladnutí mierne zhustne. V chladničke vydrží do mesiaca.