Zdroj: Unsplash
Keto pečený plnený celý karfiol
Tento zdravý, vegánsky, bezlepkový a nízkosacharidový pokrm je nielen úžasne chutný, ale aj úžasne vyzerá na každom stole.
Ingrediencie
- 1 karfiol
- 1 pohár Uvarenej quinoy
- 1⁄2 pohár Papriky nakrájanej na kocky
- 1⁄2 pohár nakrájanej cibule
- 2 strúčiky Cesnaku, jemne nasekaného
- 1⁄2 pohár nakrájaných paradajok
- 1 čajová lyžička Rasce
- 1⁄2 čajová lyžička Kurkumy
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej
- čerstvý koriander na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 200 °C. Tento krok je veľmi dôležitý - pred varením umožní rovnomerné varenie a dokonalú štruktúru karfiolu.
Karfiol očistite a odstráňte zelené listy. Potom ho vydlabte vydlabaním jadra. Buďte opatrní, chcete ho vydlabať dostatočne, aby ste ho mohli naplniť, ale nechcete karfiol zlomiť.
Karfiol potrite olivovým olejom a posypte polovicou rasce, kurkumy, soli a korenia. Zo skúseností viem, že tento postup dodá každému sústu skvelú hĺbku chuti.
Karfiol vložte do zapekacej misy a pečte 30-35 minút alebo kým nezmäkne. Nemal by byť príliš mäkký, aby stratil svoju štruktúru, ale dostatočne mäkký na to, aby sa doň dalo ľahko zabodnúť vidličkou.
Kým sa karfiol pečie, pripravte si plnku. Cibuľu, papriku a cesnak orestujte, kým nezmäknú. Pridajte paradajky, uvarenú quinou, zvyšnú rascu, kurkumu, soľ a korenie. Dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút. Vašu kuchyňu naplní nádherná vôňa, ktorú vám môžu závidieť aj susedia!
Keď je karfiol hotový, opatrne ho naplňte zmesou quinoy. Dobre ho naplňte, aby bol každý plátok sýty a chutný.
Plnený karfiol pečte ďalších 10-15 minút. Mal by byť zvonka zlatistý a chrumkavý.
Nechajte mierne vychladnúť a ozdobte čerstvým koriandrom. Z vlastnej skúsenosti viem, že čerstvé bylinky skutočne zvýraznia výslednú chuť pokrmu.
Karfiol nakrájajte na štvrtiny a podávajte.