Zdroj: lamnee via iStockPhotos
Kimči šalát
Šalát kimči je neodmysliteľnou súčasťou kórejskej kuchyne a často ho pripravujem pre priateľov a rodinu. Tento fermentovaný pokrm je nielen chutný, ale aj zdraviu prospešný. Jeho príprava si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale jeho chuť za to rozhodne stojí.
Ingrediencie
- 1 Čínska kapusta
- 1⁄2 Pohár morská soľ
- 4 Jarná cibulka
- 2 PL rybacia omáčka
- 2 PL ryžového octu
- 2 PL cukor
- 5 strúhaný strúčiky cesnaku
- 1 PL Strúhaný čerstvý zázvor
- 1⁄2 Pohár Kórejské chilli (Gochugaru)
- 2 Nakrájaná mrkva na pásiky
- 1⁄2 Nakrájaná reďkovka (daikon)
Najnovšie letáky
Postup
Recept na šalát kimči pripravíte tak, že čínsku kapustu najprv nakrájate na pásiky, zmiešate s morskou soľou vo veľkej mise a necháte približne dve hodiny odpočívať, kým kapusta nezmäkne. Potom ju dobre opláchnite a nechajte odkvapkať - v prípade potreby môžete obsah soli upraviť častejším oplachovaním.
Kým kapusta odpočíva, môžete si pripraviť ostatné prísady. Jarnú cibuľku, mrkvu a reďkovku nakrájajte a odložte bokom.
Vo veľkej miske zmiešajte rybiu omáčku, ryžový ocot, cukor, strúhaný cesnak, zázvor a kórejské chilli. Vytvoríte tak omáčku na dochutenie kimči.
Pridajte odkvapkanú kapustu a nakrájanú zeleninu a všetko dôkladne premiešajte s ochucovacou omáčkou. Ja si pri tomto kroku rád nasadím jednorazové rukavice a používam ruky, aby som sa uistil, že je všetko dobre premiešané.
Umiestnite kimči do sklenenej nádoby s vekom a nechajte ho kvasiť pri izbovej teplote. Zvyčajne ho nechávam odpočívať aspoň 24 hodín, kým ho uložím do chladničky.
Šalát kimči podávajte ako prílohu k ryži alebo mäsu, prípadne ho pridajte do polievky alebo duseného mäsa.