:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/HUNouZEyArpq7aHEzpsY/d0fe2ebab293704c9666e54ba2c6ed.jpeg)
Knedľa domáca parená
Netradične ide do tohto cesta trošku oleja. ,,Knedľa sa nedrobí a je nadýchana,mäkka viac dní.
Ingrediencie
- 1 kg múka polohrubá
- 2 čl soľ
- 1 čl kryštálový cukor
- 550 ml mlieko
- 1 vajce
- 2 pl olej
- 42 g Kvasnice
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si spravíme kvások:do časti vlažného mlieka si dáme cukor a rozdrobíme kvasnice. Necháme chvíľku nakysnúť.
Keď máme kvások nakysnutý pridáme k nemu ostatné suroviny:múku, olej,vajce, soľ,zbytok vlažného mlieka a vypracujeme hladké cesto.Necháme cca 1h-1,5 vykysnúť.
Cesto vylejeme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 bochníky. Necháme chvíľku podkysnúť.
Do hrnca si dáme vodu a parák,necháme vodu zovrieť a vložíme knedľu na parák(stiahneme oheň) ,ten pred tým potrieme olejom.Paríme cca 18minút.
Knedľa nám pekne narastie ,po parení ju popicháme vidličkou, vyberieme na tanier a potrieme olejom,alebo masťou. Necháme trošku vychladnúť a podávame.
Ak máme cesto tuhé môžeme pridať trošku mlieka .