Kulajda
Táto česká polievka sa varí rôzne,, tento recept mi povedala moja česká kamarátka ako varí jej babka, ja som si ho máličko upravila a chutila nám s manželom. Skúste 😉
Ingrediencie
- 1 väčšia cibuľa
- 410 pochuťková smotana
- 500 ml mlieko
- 1 pl hnedý cukor
- 2 pl múka
- 1100 ml voda
- 760 g očistené zemiaky
- 30 ml ocot
- 2 pl kôpor
- 50 g maslo
- 40 g sušené hríby
- 2 hrste hríby čerstvé alebo mrazené
- nové korenie
- 3 bobkový list
- 4 Farebné korenie
- rasca celá
- vegeta
- soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na masle alebo oleji orestujeme očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu. K orestovanej cibuli pridáme čerstvé a sušené hríby(pred varením asi na 20min namočiť do teplej vody a do varenia dobre vytlačiť z prebytočnej vody) orestujeme ich.
Bobkový list ,nové korenie ,celý kmín a hríby zalejeme vodou aby boli ponorené a dusíme cca 20min.
Pridáme kocky zemiakov,štvorfarebné korenie čerstvo mleté ,soľ a dolejeme nad úroveň zemiakov vodu.
Pripravíme si zátrepku. Ku pochúťkovej smotane a mlieku primiešame hladkú múku (ja som použila špaldovú)dobre rozmiešame aby nám neostali hrudky.
Keď zemiaky zmäknú, k polievke prilejeme pomaly, za stáleho miešania smotanovú zátrepku, ktorá kulajdu zahustí.
Polievku na miernom stupni povaríme pár minút, keď je moc hustá, zriedime horúcou vodou Pridáme nakrájaný kôpor.
Nakoniec dochutíme octom a cukrom.
Ja robim takto aby sa nám polievka nezdrcla v pohári zohrejem ocot pridám trošku polievky ,rozmiešam a potom vlejem do polievky.
Prajem Vám dobrú chuť ♡.