Kuracie stehná s cesnakovo-parmezánovou omáčkou
Ingrediencie
Suroviny
- 6 kus kuracie stehienka
- 1 polievková lyžica talianske korenie
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 polievková lyžica nesolené maslo
- 3 šálky baby špenát
- 500 g zemiak
- 2 polievková lyžica petržlen
Cesnakovo-parmezánová omáčka
- 1⁄2 šálky nesolené maslo
- 4 strúčiky cesnak
- 2 polievková lyžica celozrnná múka
- 1 šálka slepačieho bujónu
- 1 čajová lyžička sušený tymián
- 1⁄2 čajová lyžička bazalka
- 1⁄2 šálky parmezán
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1⁄2 šálky mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov celzia. Vymažte si zapekaciu misu trochou oleja. Kuracie stehná ochutíme talianskym korením, soľou a čiernym korením podľa chuti.
Roztopte 2 lyžice masla vo veľkom pekáči na strednom plameni. Pridáme kura, pečieme najskôr kožou dole a opečieme z oboch strán do zlatohneda, asi 2-3 minúty z každej strany a odložíme ich na tanier. Zvyšnú lyžicu masla v pekáči roztopte a zmiešajte so špenátom, občas premiešajte, opekajte asi 2 minúty a odložte nabok.
Na prípravu cesnakovo-parmezánovej smotanovej omáčky roztopte maslo v pekáči na strednom plameni. Pridáme cesnak, často miešame, kým cesnak nezavonia cca 1-2 minúty. Pridajte múku a opekajte do zhnednutia, cca 1 minútu. Prilejte slepačí vývar, pridajte tymian a bazalku. Zmiešajte mlieko a parmezán a pridajte na panvicu, nechajte trochu zhustnúť. Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac mlieka podľa potreby, dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
Do pripravenej zapekacej misy umiestnite kuracie stehná. Pridajte zemiaky špenát a smotanovou omáčkou. Vložte do rúry a pečte cca 25-30 minút. Podávame ihneď, ozdobene petržlenovou vňaťou.
Dnes som to robil na večeru a bolo to eňo ňuňo :)