Ako dlho piecť kuracie stehná? Pripravené jednoducho a zakaždým šťavnaté
16. 9. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Kuracie stehná sú mimoriadne obľúbené pre šťavnatosť, nenáročnú prípravu aj cenovú dostupnosť. Výborné sú na obed i na večeru a dajú sa skvelo dochutiť. Ako dlho piecť kuracie stehná a čo sa o ich príprave oplatí vedieť?
Krátky prehľad:
Pečenie kuracích stehien sprevádza množstvo postupov, ktoré sa v niektorých bodoch odlišujú. Niekto pečie kuracie stehná na 180 °C, iný sa spolieha na teplotu presahujúcu 200 °C. Raz pečenie kuracích stehien trvá 30 minút, inokedy dvojnásobne viac. Na teplotu a dĺžku pečenia kuracích pŕs má vplyv viacero faktorov, ktoré si krok za krokom preberieme v nasledujúcich riadkoch. Netreba sa obávať, nejde o žiadne náročné postupy, iba starostlivé zoznámenie sa pre čo možno najdokonalejší výsledok.
A aké sú tie najlepšie kuracie stehná? Predsa dokonalo prepečené až ku kosti, správne šťavnaté (nevysušené), príjemne dochutené a s chrumkavou zapečenou kožou na vrchu.
💡Čo má vplyv na to, ako rýchlo sa kuracie stehná upečú?
Pred prípravou si prejdime si základné body, ktoré majú vplyv na proces pečenia kuracích stehien.
- Dôležitá je veľkosť kuracích stehien. Malé kuracie stehná sa pečú kratšie, veľké kuracie stehná sa pečú o niekoľko minút dlhšie. Aj z tohto dôvodu sa odporúča piecť kuracie stehná približne rovnakej veľkosti, aby boli všetky kusy naraz hotové.
- Na čas pečenia kuracích stehien má vplyv prítomnosť kostí. Kuracie stehná s kosťou sa pečú dlhšie, kuracie stehná bez kosti sa pečú približne polovicu času, keďže na plechu či v zapekacej nádobe sa dajú rozostrieť. Vykostené kuracie stehná sa môžu dokonca piecť spolu s kuracími prsiami. Budú hotové naraz.
- Už 10 °C rozdiel v teplote pri pečení bude mať vplyv na finálny čas pečenia. Preto sa v niektorých receptoch na pečenie kuracích stehien dočítame rozdielne časy. Aj výber druhu ohrevu môže čas pečenia urýchliť alebo naopak – predĺžiť. Keďže chceme kuracie stehná správnej konzistencie, bez vysušenia, no prepečené až ku kosti, teplota pečenia by nemala byť príliš vysoká. Ide o druh mäsa, ktorý je jemnejší a nevyžaduje tepelnú úpravu pri maximálnej teplote rúry.
- Záleží od úpravy kuracích stehien. Kuracie stehná bez kože sa pečú kratšie ako kuracie stehná s kožou. Chystáš sa piecť vopred namarinované kuracie stehná? Aj v tomto prípade sa budú piecť kratšie. Pri pečení kuracích stehien s plnkou počítaj s dlhším časom na pečenie. Pozor na to, aby ku koncu nezhorela vrchná koža.
Prečítaj si tiež
Recepty z kuracieho mäsa – TOP 50: Skvelé kombinácie na obed aj večeru
Recepty z kuracieho mäsa sú mimoriadne vďačné. Dôkazom toho je aj náš veľký zoznam s viac ako 50 receptami, v ktorých sa naplno ukazuje všestrannosť kuraciny.
🍗Ako upiecť kuracie stehná? Základný postup
- Kuracie stehná pred pečením dôkladne umyjeme pod prúdom vody. Nožom očistíme kožu od zvyšných chĺpkov.
- Mokré kuracie stehná osušíme kuchynskou utierkou.
- Pri klasickej príprave (teda bez marinovania) kuracie stehná zľahka potrieme rastlinným olejom, osolíme, okoreníme z každej strany a vrchnú časť posypeme mletou červenou paprikou. Kto má rád pikantnejšie chute, môže na kožu kuracích stehien poukladať aj tenké plátky cesnaku.
- Pripravíme si plech s vyšším okrajom alebo sklenenú/keramickú zapekaciu misu.
- Do plechu rovnomerne rozložíme kuracie stehná a na vrch každého stehna dáme plátok masla. Kuracie stehná netreba podlievať, mäso bude pečením uvoľňovať šťavu aj tuk.
- Kuracie stehná vložíme do rúry vyhriatej aspoň na 180 °C. Čas pečenia závisí od veľkosti kuracích stehien, prítomnosti kosti a kože. Jednotlivé časy uvádzame nižšie…
⌚Ako dlho piecť kuracie stehná s kosťou?
Dali sme piecť kuracie stehná s kosťou do rúry vyhriatej na 180 °C. Ak ide o komplet kuracie stehná v celosti (spojené horné aj dolné stehno), ponecháme ich v rúre piecť 40 – 45 minút pri teplote 180 °C. Po uplynutí tohto času zvýšime teplotu na 200 – 210 °C a dopekáme ich kožu do zlatista a chrumkava ešte 10 – 15 minút (rúru možno prepnúť aj do režimu grilu)
Ak pečieme naporciované časti, teda buď horné kuracie stehná, dolné kuracie stehná alebo ich kombináciu, pri 180 °C im postačí pobudnúť v rúre cca 35 minút a následne na ďalších 10 – 15 minút zvýšiť teplotu na 200 °C.
⏰Ako dlho piecť vykostené kuracie stehná?
Pri vykostených kuracích stehnách je čas pečenia výrazne kratší. Keďže v mäse nie je kosť, máme perfektný prehľad o tom, či je mäso prepečené. Vykosteným kuracím stehnám postačí pobudnúť v rúre 30 minút pri teplote 180 °C. Následne kuracie mäso otočíme a na 10 minút zvýšime teplotu na 200 °C, aby chytilo príjemne chrumkavé okraje a šťavnatosť zostala vo vnútri.
Prečítaj si tiež
Recepty na kurča – TOP 30: Takto pripravené je neodolateľné a plné chutí!
Kurča – obľúbený druh mäsa, pri ktorom sa oplatí vyskúšať nové recepty. Výborné je pečené v celosti, porciované a zapekané alebo nakrájané na kúsky s omáčkami od výmyslu sveta. Nasledujúce recepty s kuracím mäsom sú toho jasným dôkazom!
👉Piecť kuracie stehná zakryté alebo nie?
Kedysi, keď rúry staršieho typu nepiekli rovnomerne, bolo zvykom kuracinu pri pečení zakrývať, aby sa v jej bezprostrednom okolí akumulovala rovnaká teplota.
Súčasné rúry však pracujú s rovnomerným a moderným ohrevom a z každej časti sa mäsu dostane rovnaká dávka tepla. V niektorých receptoch na kuracie stehná je jasne uvedené, že sa kuracie stehná pečú pod alobalom alebo vekom, kým v iných sa do rúry vkladajú priamo – bez zakrytia.
📌Kedy začať s potieraním kuracích stehien?
… a treba kuracie stehná podlievať počas pečenia výpekom? Aj tieto otázky súvisia z pečením dokonalých kuracích stehien. Hoci sa vo všeobecnosti neodporúča často otvárať dvierka rúry, približne v druhej tretine pečenia je vhodné poliať kožu kuracích stehien výpekom alebo potrieť pripravenou zmesou korenín. Ak by bola hustejšia vrstva korenín na povrchu od začiatku, s veľkou pravdepodobnosťou by drobné kúsky zhoreli a odovzdali mäsu horkú chuť.
⭐Ako dochutiť kuracie stehná?
Táto otázka má obrovské množstvo odpovedí. A to je perfektné! Aj keď majú klasické pečené kuracie stehná s maslom podávané s ryžou svoje neodolateľné čaro, pečenie kuraciny priam láka k skúšaniu nových kombinácií.
Výborné sú pečené kuracie stehná na hubách, s pomarančovou marinádou, na zemiakoch, na kapuste, na koreňovej zelenine, na pive aj na čínsky spôsob. Niekoľko obľúbených receptov na chutné pečené kuracie stehná nájdeš aj v nasledujúcom výbere.
Prečítaj si tiež
Ako upiecť kura do chrumkava? S týmto návodom bude vždy perfektné!
„Vzal som si ju, lebo vie upiecť kura do chrumkava,“ preriekol sa raz náš vtipkujúci kamarát. Zaútočiť na srdce vyvolených cez chuťové poháriky je osvedčená taktika. Skúsite to aj vy?
👩🍳Najlepšie pečené kuracie stehná – 10 TOP receptov
- Pečené horné kuracie stehná
Pečené horné kuracie stehná
Pečené horné kuracie stehná sú jednoduché a chutné jedlo, ktoré je ideálne na obed alebo večeru a skvelo sa k nemu hodí hocijaká príloha.
- Pečené kuracie stehná s cesnakom a rozmarínom
- Kuracie stehná na hubách
Kuracie stehná na hubách
Tento recept je perfektnou voľbou pre tých, ktorí sa radi stravujú zdravo a chutne. Kuracie stehná na hubách sú výbornou kombináciou bielkovín a zeleniny, ktorá dokonale zasýti a zlepšuje trávenie. Príprava nie je až taká náročná, no výsledok stojí za to.
- Zapekané kuracie stehná vykostené
Zapekané kuracie stehná vykostené
Zapekané kuracie stehná sú vynikajúcim jedlom na večeru, ktorú si môžete užiť sami ale so svojimi priateľmi a rodinou. Toto jedlo je veľmi jednoduché a rýchle na prípravu.
- Chrumkavé pečené kuracie stehná
Chrumkavé pečené kuracie stehná
Toto budú zaručene tie najlepšie chrumkavé pečené kuracie stehná v rúre aké ste kedy pripravili.
- Pečené kuracie stehná so zemiakmi
- Kuracie stehná s cesnakovo-parmezánovou omáčkou
- Pečené marinované stehná s ryžou a mrkvovým šalátom
- Vykostené kuracie stehná so zemiakmi a slaninkovým kelom
- Chrumkavé pečené kuracie stehná na kyslej kapuste
Chrumkavé pečené kuracie stehná na kyslej kapuste
Jednoduché a chrumkavé pečené kuracie stehná v rúre.
Prečítaj si tiež
Výborné recepty na šalát s kuracím mäsom: Ktorý z nich vyskúšať ako prvý?
Šalát s kuracím mäsom je obľúbenou voľbou – doma aj v reštaurácii. Má sviežu chuť, zasýti a na jeho prípravu netreba ani veľké kulinárske zručnosti. Stačí poznať tie správne kombinácie a rýchly obed či večera sú onedlho na stole. Niekoľko tipov na chutné cestovinové a zeleninové šaláty s kuracím mäsom prináša práve táto Tastelist výberovka.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť kuracie prsia? Na panvici či v rúre – a vždy skvelé
Potrebujete rýchly a chutný obed alebo večeru? Jednou z prvých volieb sú kuracie prsia. Isto nám dáte za pravdu, že je to mäso lahodné, jemné, s nízkym obsahom tuku, ale aj náchylné na vysušenie. Pozrite, ako pripraviť kuracie prsia v rúre či na panvici.