Zdroj: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Kysnuté moravské koláče
Recept na kysnuté tvarohom plnené moravské koláče ako od babičky.
Ingrediencie
Kysnuté cesto:
- 300 ml vlažné mlieko
- 500 g hladká múka
- 100 g zmäknuté maslo
- 1 ks vanilkový cukor
- 3 pl kryštálový cukor
- 2 ks žĺtky
- 3⁄4 kl droždie
- 1⁄4 čl soľ
Tvarohová náplň:
- 250 g syr cottage cheese
- 2 ks vanilkový cukor
- 2 ks žĺtky
- 2 pl hrozienka
- 1 čl citrónová kôra
Posýpka:
- 80 g polohrubá múka
- 50 g kryštálový cukor
- 50 g zmäknuté maslo
Okrem toho:
- 1 ks vajce na potretie
- slivkový džem
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások. V 200 ml teplého mlieka rozmiešame droždie, vanilínový cukor a 1 PL hladkej múky. Necháme kvások pracovať.
V mise zmiešame múku, cukor, žĺtky, soľ, kvások a zvyšné mlieko.
Niekde v polke miesenia pridáme do cesta zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto.
Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme cca 30 až 45 minút kysnúť.
Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Zmiešame všetky suroviny. Hrozienka si namočíme vopred a do plnky vodu zlejeme.
Posýpku vytvoríme tak, že zmiešame cukor s múkou a maslom.
Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na dosku, ktorú posypeme trochou múky a rozvaľkáme ho.
Pomocou poháre z neho vykrajujeme kolieska.
Na kolieska nanesieme tvarohovú náplň a zabalíme ich.
Moravské koláče preložíme na plech vystlané papierom na pečenie.
Do každého koláča urobíme jamku, do ktorej dáme trochu slivkového džemu.
Nakoniec moravské koláče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou.
Takto pripravené moravské koláče necháme na plechu podkysnúť ešte niekoľko minút a následne ich vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 25 minút.