:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/zy1d3H8t5UbfH0oTrxNz/cd268e3ed603c71876576f0b60b280.jpeg)
Kysnutý slivkový koláč s posýpkou
Mäkký, nadýchaný, šťavnatý aj chrumkavý slivkový koláč ako od babičky.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g polohrubá múka
- 1⁄2 kocka droždia
- 1 pl kryštálový cukor
- 125 g maslo rozpustené
- 2 ks vaječný žĺtok
- 60 g práškový cukor
- 300 ml plnotučné mlieko
- 1⁄4 čl soľ
- 400 g sušené slivky
- 2 Balíky vanilkový cukor
- 1 čl škorica
POSÝPKA
- 6 pl hrubá múka
- 6 pl kryštálový cukor
- 100 g maslo
Najnovšie letáky
Postup
100 ml mlieka zohrejeme na cca 37°C, pridáme 1 PL kryštálového cukru a droždie. Necháme cca 10 minút vykvasiť na teplom mieste.
Do misy si dáme preosiatu múku, práškový cukor, roztopené maslo, vaječné žĺtky, zvyšné mlieko, soľ a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vymastíme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Cesto pomocou rúk rozprestrieme na plech.
Slivky umyjeme, osušíme a odkôstkujeme. Polovice sliviek poukladáme na cesto šupkou dole. Posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou.
Z múky, cukru a masla vypracujeme mrveničku tak, že suroviny drolíme pomedzi prsty až nám vznikne sypká hmota. Potom ňou posypeme koláč.
Pečieme cca 25 minút pri teplote 180°C do ružova.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť