Slivky – modrofialový poklad našich záhrad: Aké sú ich najväčšie prednosti?
30. 10. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Slivky sú v našich končinách veľmi dobre známym druhom ovocia so širokým využitím. Okrem príjemnej chute môžu presvedčiť aj celým radom pozitívnych účinkov na zdravie. Prečo sa oplatí zaradiť slivky do jedálnička?
Krátky prehľad:
💜Zaujímavosti o slivkách
- Slivky patria medzi najpestovanejšie druhy ovocia na svete.
- Spádajú do čeľade ružovité, kam patria ruže, jahody, maliny, čerešne, marhule, broskyne, jablone, hrušky a množstvo ďalších významných rodov rastlín.
- Slivky sa pestujú už tisíce rokov. Ich pôvod siaha do oblasti Kaukazu.
- V Číne sú slivky vnímané ako symbol šťastia, slivkový kvet zase ako symbol obnovy.
- Strom slivky sa v našich podmienkach dožíva až 25 rokov.
- Strom začína rodiť už po 3 až 5 rokoch. Je samoopelivý.
- V závislosti od odrody môžu mať slivky plody rôznych farieb, veľkostí aj tvarov – od malých žltých okrúhlych plodov až po veľké podlhovasté tmavomodré plody.
- Slivky majú nízky obsah kalórií – na 100 g cca 45 – 50 kcal.
- Slivky majú jemný laxatívny účinok a fungujú ako prírodné preháňadlo.
- Jadro v kôstke sliviek obsahuje amygdalín. V tráviacom trakte sa mení na kyanovodík, ktorý je jedovatý.
📝Slivky a nutričný profil
Orientačné výživové hodnoty sliviek na 100 g:
- energia – 45 – 50 kcal,
- sacharidy – 12 g,
- bielkoviny – 0,6 g,
- tuky – 0,2 g.
Slivky obsahujú vlákninu, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, z minerálov horčík, zinok, meď, draslík, vápnik aj železo.
Zdroj: pixabay.com
✔️Slivky a ich účinky
- Proti zápche: Sušené slivky a šťava zo sliviek sa osvedčili v boji proti zápche. Sú výborné na úpravu spomaleného trávenia.
- Plné antioxidantov: Modrá až fialová šupka sliviek predznamenáva vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom.
- Pri chudnutí: Slivky sú dobré pri chudnutí – majú nízky obsah kalórií, nízky glykemický index a vyšší obsah vlákniny.
- Posilnenie kostí: Vďaka bohatému minerálnemu zastúpeniu prispievajú k posilneniu kostí. Vitamín C v slivkách navyše zjednodušuje vstrebávanie dôležitých minerálov.
- Zdravie srdca: Konzumácia sliviek môže byť prospešná pre zdravie srdca. Obsahujú látky, ktoré majú potenciál znížiť tlak a upraviť hladinu zlého cholesterolu v krvi.
- Pre krajšiu pleť: Slivky sú prospešné aj pre krásu a pleť. Vitamím C spolu s antioxidantmi pomôže udržať pleť mladšiu a žiarivejšiu. Výťažky zo sliviek sú napríklad prítomné v krémoch určených pre zrelú pleť.
💡Slivky čerstvé, zavárané, sušené – a vždy skvelé
Pri spracovaní sliviek máme hneď niekoľko možností. Samotné ovocie v čerstvej podobe nepotrebuje žiadnu úpravu ani dlhé presviedčanie na konzumáciu. Väčšina odrôd sliviek má zrelé plody dostatočne sladké príjemnej chuti. Ak si však zahryzneme do tvrdej slivky, môžeme ucítiť aj mierne trpkú chuť.
Plánuješ na záhrade vysadiť strom slivky a hľadáš odrodu, ktorá má výborné aromatické a chuťové vlastnosti? Pestovateľom sa osvedčila napríklad Bystrická slivka, slivka známa ako Čačanská lepotica, slivka Haganta, slivka Jogela či slivka Katinka.
Z čerstvých dozretých sliviek sa dajú pripraviť výborné slivkové koláče, slivkové gule, slivkové nátierky aj tradičný slivkový lekvár. Slivky sú tiež výborné na zaváranie. Pri správne vykonanej sterilizácii získame aromatický slivkový kompót, v ktorom sú jednotlivé kúsky pružné, no nie rozvarené alebo mdlé.
Veľkú pozornosť pútajú tiež sušené slivky. Sú mimoriadne chutné a všetky pozitívne účinky sliviek sú v nich ešte koncentrovanejšie. A keďže by bola škoda nechať úrodu v záhrade len tak napospas hmyzu, poznáme niekoľko spôsobov, ako slivky sušiť podomácky – v rúre, sušičke aj na slnku.
Prečítaj si tiež
Sušenie sliviek – Veľký návod, ako si podomácky pripraviť zdravú pochúťku
Je pravdou, že sušenie sliviek nepatrí práve k najľahším prácam. Výsledok však stojí za to! Polovicou úspechu je výber zrelých a zdravých sliviek, druhou polovicou trpezlivosť pri postupnom dosušovaní. Máme návod, s pomocou ktorého sa dá dopracovať k tomu najlepšiemu výsledku.
👩🍳Najobľúbenejšie recepty so slivkami
Zavárané slivky
Na zaváranie vyberáme slivky zdravé, celistvé a bez chýb, ktoré ešte nie sú príliš prezreté.
Slivkový lekvár
Domáci slivkový lekvár je najchutnejší, pretože máme istotu, že bude obsahovať iba kvalitné prísady a žiadne zbytočné náhrady alebo konzervanty. Výborný je na čerstvé sladké pečivo, do buchiet, moravských koláčov či do palaciniek.
Slivkový lekvár pečený v rúre
Recept na slivkový lekvár, ktorý je pečený v rúre. Výborne sa hodí do pečenia alebo len tak na maškrtenie.
Slivkový džem
Džem na rozdiel od lekváru môže obsahovať aj malé kúsky ovocia a chuťovo je síce menej slivkový, no o niečo sladší.
Slivkové koláče – hrnčekové, rýchle aj s mrveničkou – viac ako 50 receptov
Slivkové koláče sú také populárne, že sme pre ne na Tastelist vyhradili samostatnú kategóriu. Jeden chutnejší ako druhý!
Kysnutý slivkový koláč s posýpkou
Mäkký, nadýchaný, šťavnatý aj chrumkavý slivkový koláč ako od babičky.
Hrnčekový makový koláč
Hrnčekový makový koláč je jednoduchý a rýchly koláč, ktorý sa hodí na rôzne príležitosti.
Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou
Klasický kysnutý koláč so slivkami a mrveničkou, ktorý zaručene poteší chuťové bunky každého milovníka pečenia. Tento kysnutý koláč je ideálnym riešením, či už na oslavu, nedeľný obed alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké.
Slivková omáčka
Slivková omáčka je nezabudnuteľná. Podáva sa k bravčovej panenke, pečenej hydine a divine.
Slivkové gule a slivkové knedle
Máme radi recepty, ktoré nás expresne teleportujú k spomienkam na letné prádzniny. Domáce slivkové gule a slivkové knedle sú vždy veľkým chuťovým zážitkom.
Pravé slovenské slivkové gule
Typický slovenský sladký recept? Predsa fit slivkové gule, ktoré chutia každému !
Prečítaj si tiež
Božské recepty na slivkové koláče ako od babičky – To je sladký návrat do detstva!
Slivkový koláč v sebe ukrýva jedinečné čaro. Už jedno zahryznutie nás prenesie k spomienkam na prázdniny u starej mamy. Nasledujúce recepty na slivkové koláče – s posýpkou či bez nej, z kysnutého aj treného cesta – si zaslúžia miesto v tradičných rodinných kuchárkach.