Linecký koláč s tvarohom a šípkovým džemom
Linecké pečivo patrí medzi moje najobľúbenejšie. Robievam ich na rôzne spôsoby - zdravé, menej zdravé, makové, kakaové či mandľové. Dôležité je použiť kyslastý džem/lekvár, ktorý vyváži chute. Ak ste rovnaký fanúšik lineckého pečiva ako my, odporúčam pripraviť tento, nebudete ľutovať.
Ingrediencie
Linecké cesto
- 100 g celozrnná špaldová múka
- 100 g špaldová hladká múka
- 50 g mandľová múka
- 1 žĺtko
- 1 celé vajíčko
- 130 g ghee
- 20 g mandľového masla
- 80 g práškový trstinový cukor
- kôra z BIO citróna
Plnka
- 400 g tvaroh jemný
- 3 polievková lyžica špaldovej krupice
- 2 domáce vajíčka
- kôra z biocitróna
- 60 g práškový trstinový cukor
- 100 ml šípkového džemu
Pred pečením
- lupienky mandlí
- žĺtko na potretie
Najnovšie letáky
Postup
Navážime a pripravíme si všetky suroviny potrebné na linecké cesto, z ktorých si vypracujeme nelepivé cesto. Vypracované cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Cesto si rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie. Ide to ľahšie a nespotrebujeme toľko múky. Cesto (2/3 z neho) si prenesieme do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 24cm. Zvyšné cesto (1/3) si rozvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky.
Plnku si pripravíme vyšľahaním tvarohu s cukrom, do ktorého pridáme krupicu, citrónovú kôru a nakoniec vajíčka (postupne). Ak máme plnku hotovú, vylejeme ju na linecké cesto, na tvaroh pridáme šípkový džem a pripravené hviezdičky. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pred upečením si koláč (hviezdičky) potrieme žĺtkom a posypeme lupienkami mandlí. Pečieme 40-45minút. Pocukrujeme, podávame. Dobrú chuť ☺️.