Lístkujúce syrové pagáčiky
Kto by nemal rád pagáčiky? Pri týchto pagáčikoch máte zaručenú nielen chuť, ale aj lístkovanie👍
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 50 g maslo
- 4 pl jogurt grécky biely
- 31⁄2 dl mlieko
- 21 g čerstvé droždie
- 1 ks žĺtok
- 1 pl soľ
Okrem toho
- 400 g na strúhanie syr
- 100 g maslo
- podľa potreby škrob kukuričný
- 1 ks žĺtok
- 1 pl jogurt biely
- soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z uvedených surovín si vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Hotové krátko vymiesime do bochníka a necháme na pomúčenej doske 30 minút kysnúť.
Kým cesto kysne, pripravíme si všetko ostatné čo budeme potrebovať. Čiže strúhaný syr, maslo, škrob na vaľkanie, žĺtok a jogurt na potretie pagáčikov.
Nakysnuté cesto pomocou škrobu vyvaľkáme na veľký obdĺžnik. Natrieme mäkkým maslom, posypeme syrom a osolíme. Napokon cesto klasicky ako pri pagáčikoch poskladáme, jedine s jednou výnimkou a to, že medzi skladaním ho trochu poškrobíme, aby pekne lístkovalo :-) Takto poskladané cesto necháme zakryté 30 minút kysnúť.
Po uplynutí času predošlý krok zopakujeme. Čiže pagáčiky prekladáme dokopy 2x. Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj moje video.
Keď cesto po druhom skladaní nakyslo, tak ho vyvaľkáme na hrúbku palca. Formičkou vykrajujeme pagáčiky, pokladieme na plech a zakryté ich necháme ešte 15minút podkysnúť.
Pred pečením ich potrieme žĺtkom zmiešaným s jogurtom a ozdobíme syrom. Pagáčiky pečieme na 190 °C cca 20 minút.
Pagáčiky sa nádherne lístkujú a chuťovo sú výborné! Prajem dobrú chuť!
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com alebo na Youtube
Komentáre (2)
Mňam, určite vyskúšam.?
Dakujem krasne za tento skvely recept! Perfektne vysvetleny postup aj s videoreceptom je to skvele a pagaciky su uzasne! Dakujem