Lokum
Lokum je tradičný turecký dezert vyrobený z želatínových cukrových bonbónov. Je obľúbenou sladkou pochúťkou na Blízkom východe a vo veľa ďalších krajinách. Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť svieže a domáce lokum.
Ingrediencie
- 500 ml vody
- 3 kl želatíny
- 500 g cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 kl ružovej vody
- 2 lyžičky potravinárskej farby podľa chuti
- 150 g kukuričného škrobu na obaľovanie
Najnovšie letáky
Postup
V hrnci zahrejte vodu a pridajte do nej želatínu. Dobre ju premiešajte kým sa želatína úplne nerozpustí.
Pridajte cukor a nechajte zmes variť na strednom ohni, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Občas premiešajte.
Keď sa cukor rozpustí, pridajte citrónovú šťavu a ružovú vodu (ak sa rozhodnete ju použiť). Počas tohto kroku môžete tiež pridať potravinársku farbu (ak ju chcete použiť) a dôkladne premiešajte.
Znížte teplotu na nízky stupeň a pomaly pridávajte kukuričný škrob, pričom neustále miešate mixér na stredných otáčkach, až kým sa hmota začne ľahko odlupovať od stien hrnca (zhruba 10-15 minút).
Pripravte si nádobu so škrobom na obaľovanie a preneste zmes do nej. Udržujte si ruky a nádobu suché, aby sa hmota nezačala lepiť.
Nechajte lokum vychladnúť aspoň 2 hodiny.
Po vychladnutí nakrájajte lokum na kocky.
Obaľte každý kúsok lokumu v kukuričnom škrobe, aby sa zabránilo lepeniu kúsok na seba.