Najobľúbenejšie turecké jedlá: Kebab, börek, baklava a ďalšie skvelé pokrmy!
5. 7. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ak si ideš tento rok užiť atmosféru a krásne pláže Turecka, nenechaj si ujsť ani tradičné turecké jedlá. Döner kebab, köfte, baklava, börek, manti a ešte oveľa viac gastronomických špecialít ťa hravo zláka upustiť od svojich diétnych predsavzatí!
Áno, do Turecka sa totiž nechodí diétovať. Turecká kuchyňa vznikala pod vplyvom Blízkeho Východu, Perzie, Severnej Afriky, Grécka aj Balkánu. Nečudo, že dnes je preslávená po celom svete a považovaná za gastronomické dedičstvo. Aj vzhľadom k rozlohe Turecka možno tušiť, že v každom regióne sa budú turecké jedlá navzájom líšiť, no kľúčové vlastnosti si zachovávajú spoločné. Tými sú najmä kvalitné lokálne suroviny, bohaté chute, výdatnosť a poctivá príprava rešpektujúca tradície.
Krátky prehľad:
👌Toto sú typické turecké jedlá!
Döner kebab
Ak sa povie turecká kuchyňa, ako prvé si spomenieme na kebab. S veľkým úspechom sa dostal aj do slovenských miest a obohatil naše chute o blízkovýchodnú atmosféru. Döner kebab sa pripravuje z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, okrajovo aj z kuracieho alebo morčacieho. Tepelne sa upravuje horizontálnom alebo vertikálnom rotačnom grile a krája sa na veľmi tenké plátky. Podáva sa v tureckom chlebe so zeleninou a omáčkou.
Najlepší domáci kurací kebab
Takto jednoducho si pripravíte aj vy toto skvelé jedlo. U nás doma ho robievam už roky a verím, že sa udomácni aj u vás🙂 Je naozaj dobré ho mať v mrazničke po ruke, najmä vtedy, keď máte málo času na varenie, alebo vám na vyváranie chýba nálada🙂
Börek
Börek patrí medzi turecké národné jedlá. V základe ide o plnený slaný koláč. Tenké pláty ťahaného cesta sa plnia najmä syrom, mletým mäsom a špenátom.
Borek
Börek je lahodné tradičné turecké jedlo, ktoré sa skladá z vrstveného cesta a plnky. Jeho chuť je úžasná a výroba je pomerne jednoduchá. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť chrumkavý Börek plnený so zeleninou a syrom.
Börek z panvice z tenučkého cesta
Výborný syrový Börek z velmi tenučkého cesta. Zvnútra mäkučký a zvonka pekne chrumkavý😊👌 Podla tohto receptu ho zvládne hravo každý!!!
Chrumkavý tenučký börek (Sigara börek / böreği)
Najjednoduchší börek, ktorý máte hotový za pár minút! Svoj názov dostal podľa svojho tvaru, ktorý sa podobá na cigaru. Fantasticky chutný, vysmážaný tenučký börek, ktorého plnky sa dajú podľa chuti obmieňať :-)
Köfte
Köfte – turecké mäsové guličky – sú pripravované z mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, cibule, petržlenu, rasce a ďalších aromatických korenín.
Výborné Köfte guľky v paradajkovej omáčke
Malé mäsové guľky varené v paradajkovej omáčke a poliate cesnakovým jogurtom. Je to jednoduché a úžasné jedlo, ktoré môžte jesť s chlebom, alebo aj inou prílohou. Hodí sa aj ryža, zemiaky, alebo bulgur🙂
Köfte turecké fašírky
Köfte je jedno z najobľúbenejších a najjednoduchších jedál tureckej kuchyne. Je ho mnoho verzií, ale to klasické najjednoduchšie köfte sa líši po domácnostiach len drobnosťami. Rada by som sa s vami podelila o jednu z mojich jednoduchých verzií🙂
Pilav
Pilav/pilaf je neodmysliteľnou súčasťou každého tureckej kuchyne. Toto jedlo z ryže alebo bulguru prichádza v rôznych verziách – podobne ako dobre známe talianske rizoto. Na slano sa kombinuje s mletým mäsom, kapustou, zeleninou a výrazným korením, na sladko napríklad s píniovými orieškami a sušenými marhuľami.
Kapustové Rizoto / Pilav
Velmi chutné a jednoduché Rizoto na turecký spôsob. Toto Rizoto/ Lahanalı Pilav je moje obľúbené a robím ho velmi rada🙂 Je výborné samotné, ale aj ako príloha.
Lahmacun
Lahmacun znamená v zjednodušenom vysvetlení „cesto s mäsom“. Toto turecké jedlo býva označované aj ako turecká pizza. Neobsahuje však žiadny syr. Na tenké oválne alebo okrúhle cesto sa dáva obloženie v podobe mletého mäsa, cibule, cesnaku, papriky a aromatických bylín (bazalka, koriander, petržlen) Po upečení sa podáva na tanieri podobne ako pizza, no neraz natrafíš aj na zrolovaný lahmacun.
Lahmacun
Lahmacun je tradičné turecké jedlo, ktoré sa skladá z tenkého cesta, ktoré je potom potreté pikantnou mäso - zeleninovou náplňou. Je vynikajúcim jedlom na rýchle obedy alebo večere.
Kuru Fasuliye
Ako vyzerá turecké národné jedlo? Prekvapivo jednoducho! Jeho základ tvorí fazuľa, ktorá sa namočí cez noc a varí sa v jednom hrnci s olivovým olejom, cibuľou, paradajkami alebo paradajkovým pretlakom. V každom regióne Turecka sa dochucuje podľa zvyklostí. Podáva sa s mäsom, ryžou alebo bulgurom.
Kuru Fasuliye
Kuru Fasuliye je tradičné turecké jedlo, ktoré sa pripravuje s kuracím mäsom, fazuľou a rajčinami. Je to bohaté na proteíny a vlákninu a má výbornú chuť.
Zdroj: pixabay.com
⭐Jedlá tureckej kuchyne, ktoré potešia aj náročné jazýčky
Iskender kebab
Ide o plátky grilovaného jahňacieho mäsa, ktoré je preliate paradajkovou omáčkou a podáva sa s pita chlebom a ovčím jogurtom.
Iskender kebab
Recept na Iskender kebab, ktorý je populárne turecké jedlo. Môžete si ho pripraviť na obed alebo aj večeru.
Manti
Medzi obľúbené recepty tureckej kuchyne patrí manti. Tieto knedličky sú plnené mletým jahňacím alebo hovädzím mäsom, ktoré sa zmieša s cibuľou a korením. Po uvarení vo vriacej vode a scedení sa manti knedle podávajú s rôznymi omáčkami – najmä paradajkovou a jogurtovo-cesnakovou.
Gözleme
V tureckej kuchyni sa dajú nájsť rôzne druhy tenkého chleba a placiek. Patria k nim aj výborné placky gözleme, ktoré sa plnia najmä syrovo-špenátovou plnkou. Na sladko sú veľmi chutné s mletými orechmi, cukrom a škoricou.
Pide
Aj o pokrme s názvom pide môžeme povedať, že je to istá alternatíva pizze, avšak tentokrát je tenké chrumkavé cesto vytvarované ako dlhý „čln“. Náplňou je už ako inak mleté alebo trhané mäso, veľa zeleniny, paradajkový základ a rôzne druhy syrov.
Najlepšia turecká pizza - Pide
Tá NAJLEPŠIA Pide akú som v živote jedla🤩 Recept mám priamo z Turecka. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok je fantastický. Môžete si ju upiecť na plechu, ale aj na pizzovom kameni.
Kumpir
Na toto tradičné turecké jedlo sa budeš tešiť už počas pozerania na jeho prípravu. Ak bude reč o kumpire, vedz, že ťa čaká veľký pečený zemiak potretý cesnakovým maslom a plnený napríklad syrmi, fazuľou, kukuricou a olivami.
Dolma
Ako dolma je v tureckých regiónoch zvykom označovať všetko plnené. Je to turecké jedlo podobné naším kapustovým holúbkom, avšak v tomto prípade sa náplň balí do listov viniča. Okrem mletého mäsa a ryže sa používajú i morské plody.
Meze
Meze je skôr chod, ako jedlo samotné. Považuje sa za predjedlo a nemusí mať jednotnú podobu. V malých miskách uprostred stola majú svoje miesto zeleninové jedlá, dipy, nátierky, plnené manti, listy viniča – zvyčajne viac pikantné, s cesnakom, cibuľou, ale aj s jogurtovým základom alebo s olivovým olejom.
Menemen
Menemen, alebo turecké lečo, je považované za pikantné raňajkové jedlo z vajec, papriky, cibule, paradajok a aromatických korenín.
Menemen
Menemen je tradičné turecké jedlo, ktoré je veľmi obľúbené na raňajky. Je to klasická šťavnatá omeleta s paradajkou, paprikou a vajcami.
Prečítaj si tiež
Bulgur – jedinečná chuť Stredomoria: Výborné recepty a inšpirácie
Bulgur patrí k tradičným potravinám stredomorskej kuchyne. Chuť a jednoduchá príprava bulguru sa postarali o jeho rozšírenie naprieč celým svetom. Čo vedieť o bulgure a v akých receptoch sa osvedčil?
👩🍳Sladké turecké jedlá
Baklava
Baklava predstavuje najreprezentatívnejší sladký turecký dezert. Vyrába sa z tenkých, takmer priesvitných listov cesta, pričom jednotlivé vrstvy sú pomazané maslom a prekladané nasekanými orechami, ktoré sú osladené sirupom alebo medom. Ako náplň sa používajú pistácie, mandle alebo lieskové orechy.
Baklava - turecká sladkosť
Takúto Baklavu ste ešte určite nejedli! Výnimočnú chuť jej dáva jemná kombinácia Škorice a Kardamónu❤❤ Je fantastická !!!
Sütlaç
Sütlaç (čítaj sutlač) je sladký dezert, ktorý sa varí z ryže, mlieka a extra dávky cukru. Hoci to znie podobne ako mliečna ryža, cieľom je dosiahnuť krémovú konzistenciu. Dochucuje sa vanilkou, hrozienkami alebo sa po vychladnutí podáva s ovocným pyré.
Sütlaç
Sütlač je tradičný turecký dezert podobný ryžovému nákypu, ktorý je veľmi obľúbený v slovenskej kuchyni.
Muhallebi
Tento lahodný mliečny puding zo Stredného východu vzniká iba z niekoľkých ingrediencií a na jeho prípravu netreba viac ako 10 minút. Pripravuje sa z plnotučného mlieka, kukuričného škrobu (alebo ryžovej múky) a smotany. Má veľmi jemnú, nadýchanú štruktúru. Na dochutenie sa používa kardamón, škorica, ale aj ružová voda.
Muhallebi - mliečny dezertík s vôňou a chuťou ruže
Mliečny dezert s chuťou a vôňou ruže🌹ktorý si pripravíte za pár minút. Je to niečo ako puding, len o veľa jemnejšie a lepšie😉 Táto sladkosť je v Turecku velmi obľúbená a často sa pripravuje.
Lokum – Turecké potešenie
Pri dovolenke v Turecku sa nedajú nevšimnúť lákavé pulty plné pestrofarebných cukroviniek, ktoré sa nápadne ponášajú na želé. Ide údajne o jednu z najstarších cukroviniek na svete – lokum, známy aj ako turecké potešenie. Vyrába sa z cukru, škrobu a dochucuje sa na desiatky rôznych spôsobov (často ružovou vodou, citrónom, pomarančom, bergamotom). Po nakrájaní na kocky sa obaľuje v cukre, strúhanom kokose alebo v podrvených pistáciách.
Lokum
Lokum je tradičný turecký dezert vyrobený z želatínových cukrových bonbónov. Je obľúbenou sladkou pochúťkou na Blízkom východe a vo veľa ďalších krajinách. Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť svieže a domáce lokum.
Turecké jedlá sú bohaté na intenzívne chute a zasýtia aj najväčších hladošov. Objav ďalšie skvelé recepty v kategórii Turecká kuchyňa!
Prečítaj si tiež
Koriander: To najdôležitejšie o koriandri, tipy na použitie a skvelé recepty
Koriander patrí medzi najstaršie známe koreniny. Jeho typická citrusovo-korenistá aróma delí ľudí na dva tábory – na milovníkov a odporcov koriandru. Má významné postavenie v orientálnych kuchyniach a podieľa sa na tom, že chuť jedál je výnimočne výrazná. Na čo sa používa koriander a ako s ním variť?