Machová torta
Krásna, pútavá a chutná tortička. Aj svojím vzhľadom ideálna na jar či k Veľkej noci.
Ingrediencie
Cesto
- 4 ks vajcia
- 100 g erythritol
- 20 g vanilínový cukor
- 125 g čerstvý špenát
- 100 ml repkový olej
- 300 g hladká múka ja som použila pol pšeničná a pol špaldová
- 1 balenie prášok do pečiva
- 1 čl moringa prášok je možné vynechať
- vanilková aróma
- Sušená pomarančová kôra
Krém
- 500 g mascaprone
- 500 g jemný tvaroh
- 100 g biela čokoláda
Navyše
- podľa chuti džem
- a jahody čučoriedky
Najnovšie letáky
Postup
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Šľaháme dlhšiu dobu.
Špenát s olejom rozmixujeme ponorným mixérom.
Špenátovú zmes vmiešame do vajíčkovej zmesi, pridáme kôru a vanilku. Následne preosejeme múku s práškom do pečiva.
Cesto vylejeme do formy (priemer 22cm) vystlanej papierom na pečenie (len spodok).
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30-35 minút. V polovici pečenia som prepla na teplovzdušnú rúru.
Po dopečení necháme korpus úplne vychladnúť. Zrežeme nerovný vrch – ten použijeme na "mach". Zvyšný korpus rozrežeme pozdĺžne na polovicu.
Mascarpone krátko vyšľaháme, pridáme tvaroh a zamiešame. Bielu čokoládu si roztopíme. Postupne ju zmiešame s krémom. Všetko spolu prešľaháme a môžeme začať plniť.
Korpus si potrieme vrstvou džemu, nanesieme približne polovicu krému. Na krém dáme ovocie – nakrájané jahody a čučoriedky. Zarovnáme krémom a prikryjeme druhým korpusom. Opäť nanesieme vrstvu džemu a zvyšný krém.
Tortu uhladíme, zarovnáme na vrchu aj po bokoch. Nakoniec si rozmrvíme zrezaný vrch korpusu, ktorý posypeme na vrch torty aj po bokoch. Ak chceme môžeme dozdobiť a odložíme do chladničky.