Zdroj: Freepik
Mäkké žuvacie karamelové cukríky
Vďaka maslovej sladkosti a mäkkej, poddajnej štruktúre sa tieto karamelky slastne rozplývajú v ústach.
Ingrediencie
- 1 pohár kryštálový cukor
- 3⁄4 pohár ľahký kukuričný sirup
- 1⁄2 pohár nesolené maslo
- 1⁄2 pohár sladené kondenzované mlieko
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
- 2 čajová lyžička vanilkový extrakt
Najnovšie letáky
Postup
V silnom hrnci na miernom ohni zmiešajte cukor, kukuričný sirup, maslo, sladené kondenzované mlieko a soľ. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Tento krok je veľmi dôležitý na zabezpečenie hladkej textúry karamelu, preto sa neponáhľajte a dôkladne miešajte.
Pokračujte vo varení za stáleho miešania. Môže to byť trochu intenzívne, ale verte mi, že neustále miešanie je tajomstvom pre dosiahnutie dokonalej konzistencie. Varte, kým zmes nedosiahne 100 stupňov Celzia alebo kým sa z malého množstva zmesi vhodeného do studenej vody nevytvorí mäkká guľa, ktorá sa po vybratí z vody sploští.
Keď dosiahnete túto fázu, stiahnite panvicu z ohňa a vmiešajte vanilkový extrakt. Túto horúcu zmes nalejte do maslom vymastenej alebo papierom na pečenie vyloženej 20cm štvorcovej misy. Nechajte ju úplne vychladnúť.
Po vychladnutí nakrájajte tieto dobroty na malé štvorčeky. Na uľahčenie procesu použite namastený nôž. Kľúčom k rovnomernej veľkosti malých kúskov je trpezlivosť.
Nakrájané karamelky zabaľte do voskového papiera a uložte do vzduchotesnej nádoby. Pri správnom skladovaní vydržia až dva týždne, ale podľa mojich skúseností ich pravdepodobne zhltnete oveľa skôr!