Maková torta
Osviežujúca maková torta so smotanovým syrom a citrónom.
Ingrediencie
Korpus
- 80 g múka
- 1⁄4 kl vanilková esencia
- 1 kl kypriaci prášok
- 30 g zmäknuté maslo
- 30 g rastlinný olej
- 1⁄4 kl soľ
- 1 ks vajce
- 30 g cmar
- 10 g mak
- 70 g kryštálový cukor
- citrónová kôra
Smotanovo - maková plnka
- 150 g biela čokoláda
- 200 g šľahačka
- 1 kl želatína v prášku
- 15 ml studená voda
- 370 g smotanový syr (cream cheese)
- 16 g práškový cukor
- 1⁄2 kl vanilková esencia
- 10 g mak
Citrónová plnka
- 10 g citrónová kôra
- 80 ml citrónová šťava
- 30 g nesolené maslo
- 2 ks vajcia
- 100 g cukor
Na zdobenie
- makové semienka
- biele čokoládové hoblinky
Najnovšie letáky
Postup
V miske zmiešame múku s makom, práškom do pečiva a soľou.
Zdroj: Youtube
V druhej miske zmiešame kryštalový cukor s citrónovou kôrou. Potom k nemu pridáme olej s maslom a mixérom ho vyšľaháme do peny.
Zdroj: Youtube
Do vyšľahanej peny pridáme vajíčko a pokračujeme v mixovaní. Po chvíli pridáme nesolené maslo a vanilkový extrakt.
Keď máme vyšľahanú tuhú penu, zmiešame ju s prvou pripravenou zmesou múky a maku.
Zdroj: Youtube
Pripravené cesto vylejeme do 20 cm formy, ktorá je vystlaná papierom na pečenie. Korpus pečieme na 180°C zhruba 10 až 12 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť.
Zdroj: Youtube
Medzitým si v miske ručne vyšľaháme 2 vajíčka s kryštálovým cukrom, citrónovou kôrou a šťavou. Obsah misky miešame nad parou 8 až 10 minút.
Zdroj: Youtube
Do vyšľahaného krému pridáme zmäknuté maslo a za občasného miešania necháme krém vychladnúť.
Zdroj: Youtube
V ďalšej miske zmiešame želatínu so studenou vodou. Želatínu necháme 5 minút odpočívať.
V druhej miske zmiešame nalámanú bielu čokoládu so 45 g smotany na šľahanie. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme k nej želatínu.
Zdroj: Youtube
V ďalšej miske zmiešame mixérom smotanový syr s práškovým cukrom, vanilkovým extraktom a 10 g mletým makom
Zdroj: Youtube
K vyšľahanému syru prilejeme 160 g smotany na šľahanie.
Po chvíli pridáme k syru roztopenú čokoládu a opäť mixérom šľaháme krém.
Zdroj: Youtube
Okolo korpusu vložíme cukrársky fóliový kruh a začneme s plnením krémov. Prvú rozotrieme na korpus smotanovo-makovú plnku.
Zdroj: Youtube
Na smotonovo - makovú plnku nanesieme 6 kopčekov pudingu.
Zdroj: Youtube
Pokračujeme opäť rovnako s druhou a treťou vrstvou. Na tortu nanesieme najprv smotanovo - makovú plnku a na ňu pridáme kopčeky pudingu. Hotovú makovú tortu necháme 4 až 6 hodín vytuhnúť v chladničke.
Zdroj: Youtube
Po vytuhnutí tortu dozdobíme čokoládovými hoblinkami.