REKLAMA
Makové rožteky
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
40
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 300 ml mlieko
- 60 g hnedý cukor
- 20 g vanilkový cukor
- 200 g zmäknuté maslo
- 3 ks žĺtko
- 4 g soľ
- 14 g sušené droždie
Plnka
- 200 g čerstvo pomletého maku
- 50 g hnedý cukor
- 50 g práškový cukor
- 100 ml mlieko
Na potretie
- 1 ks vajce
- 2 pl mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
REKLAMA
Postup
120 min.
1. Krok
Do mlieka dáme trstinový a vanilkový cukor. Zahrejeme na 38°C, pridáme droždie a rozmiešame.
2. Krok
Do misy dáme múku, soľ a premiešame. Pridáme kvások, maslo, žĺtky a vypracujeme hladké cesto cesto. Dáme 1 hodinu kysnúť.
3. Krok
Plnka: mlieka s cukrom dáme zohriať a ešte horúce pridáme do čerstvo pomletého maku.
4. Krok
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí a každú rozvaľkáme do tvaru kruhu na približne 5mm. Cesto nakrájame na 8 trojuholníkov. Plnku uložíme na vonkajšiu stranu a stáčame smerom k tenšiemu koncu.
5. Krok
Zvinuté rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme zmesou rozšľahaného vajíčka s mliekom.
6. Krok
Pečieme pri teplote 180°C približne 20-25 minút.
7. Krok
Po upečení môžeme rožteky posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.