Zdroj: Canva
Makovo višňová torta bez múky
Pre tých, ktorí obľubujú mak je tu makovo-višňová torta bez použitia múky s makovo - krémovou plnkou a poliata želatínou.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g čerstvo pomletý mak
- 100 g maslo
- 120 g cukor
- 120 g biely jogurt alebo kyslá smotana
- 1 ks kypriaci prášok
- 4 ks vajcia
Plnka
- 200 g práškový cukor
- 250 g maslo
- 350 ml mlieko
- 300 g pomletý mak
- 2 ks žĺtko
Na poliatie
- želatína
- ovocie
Na potretie korpusu
- višňový džem
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si oddelíme žltka od bielkov. V samostatnej miske vyšlaháme bielky do tuhej peny. V druhej miske vyšľaháme žĺtky spolu s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, biely jogurt alebo smotanu. Poriadne premiešame.
Potom pomaly primiešame do cesta pomletý mak spolu s práškom do pečiva.
Na záver jemne vpracujeme do cesta vyšlahaný sneh z bielkov a cesto vylejeme do tortovej formy. Korpus pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 40 minút. Či je cesto upečené zistíme jednoducho skúškou špáratka. Ak je suché, tak je cesto upečené.
Príprava plnky Mlieko necháme zovrieť a pridáme mak. Uvaríme z neho kašu, ktorú necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom nad parou zhruba 10 minút. Keď žĺtky a uvarený mak vychladnú, spojíme ich a premiešame. Potom pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame krém.
Po vychladnutí korpusu ho natrieme džemom a plnkou. Nakoniec ho polejeme želatínou a poukládáme ovocie.