Mäkučké tvarohové koláče
Lahučké, mäkké kysnuté cesto plnené úžasnou tvarohovou plnkou. U nás doma miznú ešte teplé rovno z plechu🙂
Ingrediencie
Na cesto
- 500 g hladká múka pšeničná
- 50 g múka kukuričná
- 50 g cukor kryštálový
- 250 ml mlieko
- 125 ml olej
- 1 vaječné bielka
- 21 g droždie čerstvé
- 1 kôra z citróna
- 1⁄2 čl soľ
Na plnku
- 500 g tvaroh krémový
- 100 ml cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 pl pudingový prášok vanilkový
- Hrozienka nemusia byť
- citrónová šťava
Na vrch
- 1 žĺtko
- trocha vody
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín si vypracujeme polomäkké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku, urobíme valec a pokrájame ho na kúsky rovnakej velkosti. Každý kúsok vymiesime do bochníčka a necháme 30 minut zakryté utierkou podkysnút.
Po 30 minútach, ked už bochníčky podkysli, ich ideme plnit.. Bochníček najprv roztapkáme rukami, položíme zo 2 pl tvarohovej plnky a cesto uzavrieme ako buchtu.
Naplnené bochníčky poukladáme trocha dalej od seba na plech s pečiacim papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Následne ostrými nožnicami strihneme rez cez celú buchtu. Bochník sa roztvori a tvaroh vykukne :-) Koláče netreba nechat podkysnúť, ale už aj ich dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut. Po upečení môžme koláče natrieť maslom.
Koláče sú velmi chutné. Cesto je lahučké a mäkké, plné sviežej tvarohovej plnky❤️ A čo je tiež velmi dôležité, že koláče sú krásne mäkučké aj na druhý deň! Prajem dobrú chut!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com