Mäkučké žemle a pomazánka v jednom
Bez mlieka, bez vajca a bez tuku🤩 Úžasné mäkké a vláčne pečivo a výborná nátierka z 1 suroviny.
Ingrediencie
Na cesto
- 500 g hladká múka
- 100 g polohrubá múka
- 400 ml srvátka z jogurtu velmi trochu zohriať
- 2 kl cukor
- 1 kl soľ
- 30 g droždie
Nátierka
- 1 kg jogurt odkvapkaný bez šťavy
- Jarná cibulka
- cesnak
- soľ
Na vrch
- 1 vajce
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé si do sitka cez plátno dáme odkvapkať jogurt do chladničky. Najlepšie je nechať ho odkvapkať cez noc, ale môžte aj cez deň dať, ale trvá to niekolko hodín. Z odkvapkaného jogurtu získame srvátku, ktorú použijeme na žemle a hustý jogurt použijeme na pomazánku🙂 Srvátku potrebujeme 400ml, ale ak vám náhodou tolko nevykvapká, tak dolejte trochu vody.
V miske si najprv premiešame múku so soľou a potom pridáme trošičku ohriatu srvátku do ktorej sme zamiešali droždie a cukor. Vypracujeme jemné, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré pomocou trochy múky vymiesime krátko do bochníka. Cesto napokon necháme 1h kysnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a každý kúsok cesta len trochu rozťapkáme a znova zložíme tak, akoby sme uzatvárali buchtu🙂 Toto skladanie je kvôli vzdušnosti a lahkosti cesta. Žemle poukladáme na plech s papierom a necháme 30 minút podkysnúť.
Kým žemle podkysnú si pripravíme pomazánku. Nakrájame si nadrobno natenko jarnú cibulku a cesnak, ktorú zmiešame s odkvapkaným jogurtom a soľou. Kludne si pravdaže môžte dať aj kôpor, alebo iné bylinky či koreniny🙂
Podkysnuté žemle natrieme vajcom a podla chuti posypeme semienkami. Žemle pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190°C 20 minút.
Žemle sú úžasné, cesto lahučké, kypré a vláčne. Žemle sú mäkučké nielen v deň pečenia, ale aj na druhý deň. Sú výbornými raňajkami aj s čerstvo pripravenou pomazánkou🙂 U nás doma sa rodinka vždy poteší!!! Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube