Marhuľové oči
Dozreli nám marhule, tak som upiekla koláčiky, sú vynikajúce
Ingrediencie
Suroviny
- 600 g hladká múka
- 42 g čerstvé droždie
- 50 g kryštálový cukor
- 1 štipka soľ
- 50 g maslo
- 400 ml mlieko
- 20 ks marhule čerstvé
Pod marhule
- 40 kl kryštálový cukor
Na posypanie
- trochu práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z trošky teplého mlieka, cukru, múky a droždia si pripravíme kvások a necháme vykysnúť cca 10 minút. Po vykysnutí ho vlejeme do preosiatej múky, pridáme rozpustený tuk, zvyšný cukor, soľ a podľa potreby pridávame mlieko. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, vykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm, poukladáme na plech s papierom na pečenie, s odstupom, nakoľko ešte podkysnú. Menším pohárom s priemerom 5 cm urobíme do kolieska priehlbinku. Nasypeme lyžičku cukru a položíme polovicu marhule, okrúhlou časťou hore. Necháme podkysnúť. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme pri teplote 180°C 20 minút. Teplota a čas sú orientačné. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Spolu som mala 40 kusov. Dobrú chuť!
Marhule umyjeme, osušíme a odkôstkujeme.