Ako na zaváranie marhúľ? S týmto postupom sa vydaria na prvýkrát aj bez skúseností
14. 5. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Zaváranie marhúľ je v našich končinách pomerne rozšírené. Nečudo, v ovocných sadoch sa marhuliam dlhé desaťročia darilo a ak kvitnúce stromy nepostihli jarné mrazy, košaté stromy doslova praskali pod stovkami kíl úrody. Bola by škoda nechať marhule na strome. Ako zavariť marhule a čomu venovať najväčšiu pozornosť?
🍑Aké marhule sú najlepšie na zaváranie kompótu?
Skôr, ako sa pustíme do čistenia a polenia marhúľ, musíme skontrolovať ich aktuálny stav. Na zaváranie marhuľového kompótu sú najlepšie marhule z domáceho sadu alebo od miestneho pestovateľa. Vyberáme marhule, ktoré sú síce zrelé a bez chýb, no nesmú byť príliš mäkké. Tepelnou úpravou by sa totiž zmenili na kašu a celá snaha vyjde navnivoč. Nevadí preto, ak je na marhuliach kúsok “líčka” ešte jemne zelenkavý. Marhule po zaváraní totiž ešte mierne zmäknú a zosladnú.
Ani debnička s medovo sladkými a už mäkkými marhuľami však nevyjde nazmar. Šup s nimi do výborného marhuľového džemu, alebo do sviežeho letného marhuľového koláča či sladkého dezertu za odmenu.
Fantastický a rýchly marhuľový koláč
Máte veľa ovocia a neviete, čo s ním? Spravte si tento jednoduchý marhuľový koláč !
Marhuľovo - tvarohové ovsené košíky
Jednoduché, rýchlo hotové košíky, či už ako dezert alebo aj na raňajky 🙂. Chutia teplé aj studené. Z uvedených ingrediencií mi vyšlo 8 kusov.
Marhuľový koláč z kompótu
Marhuľový koláč z kompótu je sladký dezert, ktorý si pripravíte kedykoľvek počas roka.
Tvarohový koláč s marhuľami
Recept na tvarohový koláč s marhuľami, ktorý je ľahký a osviežujúci letný koláč vhodný na rôzne príležitosti.
📝Zaváranie marhúľ – ďalšie pomôcky a ingrediencie
Okrem zdravých marhúľ budeme potrebovať:
- čisté, vysterilizované zaváracie poháre a viečka - umyjeme ich saponátom v horúcej vody čo možno najprecíznejšie. Už kúsok nečistoty v záhyboch môže spôsobiť, že sa obsah poháru pokazí. Poháre umývame buď ručne, alebo použijeme vhodný program v umývačke riadu (zvyčajne označený ako extra hygienický, sterilizačný alebo jednoducho nastavíme najvyššiu teplotu vody na umývanie);
- nálev na marhuľový kompót - pripravený vopred (postup viď nižšie),
- kuchynské potreby - novú hubku, naberačku, nôž, lievik, utierky, zaváraciu hlavicu na uťahovanie viečok, veľký hrniec na zaváranie (alebo plechy).
👉Príprava pred zaváraním marhúľ
Marhule, ako väčšina ovocia, po kontakte so vzduchom na reze pomerne rýchlo hnednú.
Marhule z debničky opatrne presypeme do studenej vody, kde ich zľahka, ale precízne očístíme hubkou. Neležia na zemi, preto nebudú tak zašpinené ako napríklad uhorky, ich čistota je však predpokladom pre úspešný výsledok zavárania.
Po umytí každú marhuľu nožom prepolíme na dve časti a vyberieme kôstku. Prepolené marhule nenechávame na vzduchu, predovšetkým, ak spracovávame veľké množstvo. Do ďalšieho lavóra alebo hrnca preto napustíme studenú vodu a na 1 liter vody pridáme 2 g kyseliny citrónovej. Sem dočasne odložíme prepolené marhule. Vďaka tomu spomalíme predčasné hnednutie marhúľ.
Zdroj: pixabay.com
✔️Nálev na marhule – 3 krát inak podľa kyslosti marhúľ
Ako pripraviť nálev na marhule? Koluje o ňom niekoľko názorov a dá sa povedať, že čo rodina, to iný pomer alebo aspoň iný názor.
Pravda v tomto prípade nie je len jedna. Kým niekde je obľúbený marhuľový kompót sladší, inde uprednostia prirodzenejšiu kyslejšiu chuť marhúľ. Okrem toho je rozhodujúcim faktorom aj samotná odroda marhúľ, kde je zrejmé, že nie všetky odrody chutia rovnako.
Takže, vo všeobecnosti fungujú 3 druhy nálevov.
- základný nálev na marhuľový kompót - na 1 liter vody 500 g cukru;
- nálev pre sladší výsledok - na 1 liter 700 - 800 g cukru (vhodný aj pri zaváraní výrazne kyslých marhúľ);
- nálev pre prirodzenejší výsledok - na 1 liter 300 - 400 g cukru ( vhodný aj pri zaváraní sladkej odrody marhúľ).
Vo všetkých prípadoch cukor rozmiešame vo vode, privedieme do bodu varí a varíme dovtedy, kým sa cukor dokonale nerozpustí. Necháme vychladnúť.
Pri zaváraní marhúľ sa v prípade potreby používa tiež protiplesňový (konzervačný) prípravok, klinčeky, škorica, medovka alebo rum.
📌Ukladanie marhúľ do pohárov
V tejto fázi už pôjde práce od ruky. Poháre a viečka sú čisté a čakajú na naplnenie marhuľami, ktoré oddychujú v studenej vode. Marhule do pohárov ukladáme rovnou časťou nadol (teda klobúčikom nahor). Takto sa ich do jedného 7 dcl pohára zmestí až 0,6 kg marhúľ. Netlačíme ich silou, inak po zaváraní príliš zmäknú.
Poháre neplníme úplne po hranu, inak ich viečka pri zatváraní potlačia až popučia. Ponecháme medzeru cca 1,5 cm, aby nálev pekne prekryl aj najvrchnejšie klobúčiky marhúľ.
Pomocou lievika a naberačky dolejeme nálev. Nálev je lepkavý a cukrový, nemal by sa dostať do závitov, lebo potom sa skomplikuje zatváranie pohárov.
Poháre dôkladne uzatvoríme viečkami, tak aby sme nemali pochybnosti o ich vzduchotesnosti.
🧷Marhule bez nálevu – ako na to?
Aj tento spôsob si slovenské gazdinky pochvaľujú – predovšetkým, ak spracovávame menší košík marhúľ a nechceme strácať čas prípravou nálevu.
Poháre naplníme marhuľami, do každého pohára opatrne vsypeme 3 lyžice kryštálového cukru a zalejeme studenou vodou. Pozor, aby sa cukor nedostal do závitu. Pri zaťahovaní škrípe a viečko potom iba málokedy dobre tesní.
Zdroj: pixabay.com
⏳Ako sterilizovať marhule? Čas, teplota, spôsob
Zavariť marhule v hrnci alebo v rúre? Oba spôsoby si našli svojich priaznivcov, základom je dodržať postup, teplotu a čas.
Zaváranie marhúľ v hrnci
Poháre s marhuľami naukladáme do hrnca tak, aby sa stenami nedotýkali. Dolejeme studenú vodu do výšky cca 1 cm od vrchu pohárov. Je preto dobré zvoliť rovnaké poháre.
Akonáhle pri ohrievaní začne voda v hrnci šumieť (to je cca teplota 80 °C), sterilizujeme marhule pri teplote 80 - 90 °C po dobu 15 - 20 minút (pre kontrolu teploty dobre poslúži zavárací teplomer). Ak boli marhule mäkšie, postačí 12 minút.
Po uplynutí času ich opatrne vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a vekom položíme na rozložené utierky, kde ich necháme vychladnúť. Netesniace pohára budú “retiazkovať” (bublinky vzduchu) a na utierke sa objaví lepkavý sladký nálev.
Zaváranie marhúľ v rúre
Do hlbšieho plechu rozložíme látkovú utierku a naplnené poháre rozostavíme tak, aby sa nedotýkali. Do plechu nalejeme vodu do výšky 2 cm.
Plech umiestnime do rúry na spodnú mriežku (najnižšia pozícia) a rúru zapneme na 160 - 170 °C. Marhuľové zavarániny zohrievame po dobu 35 - 45 minút, kým sa nezačnú v náleve tvoriť bublinky. Následne teplotu znížime na 100 °C a marhule necháme sterilizovať ešte 10 minút.
Horúce poháre opatrne vyberieme z rúry a hore dnom poukladáme na rozložené utierky.
Po vychladnutí a kontrole tesnosti uskladníme marhuľové kompóty na suchom tmavšom mieste, ideálne do komory, alebo na iné vhodné miesto bez priameho svetla.
⭐⭐⭐
Náš tip: Bude bohatá úroda uhoriek? Pripravili sme úplný postup, ako zavariť uhorky so všetkým dôležitým.