Zdroj: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Moravské koláčiky
Recept na výborné moravské koláčiky, ktoré sa pečú na rôzne udalosti ako sú svadby, vianoce, veľká noc. Upiecť si ich samozrejme môžete aj len tak - pre chuť.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 kocka čerstvé droždie
- 250 ml teplé mlieko
- 500 g hladká múka
- 60 g kryštálový cukor
- 2 ks vaječné žĺtky
- 80 g maslo
- štipka soli
- 1 ks vajce na potretie
Tvarohová plnka:
- 250 g hrudkovitý tvaroh
- 1 kus vaječné žĺtko
- 4 pl kryštálový cukor
- 1 kl citrónová kôra
- 1 pl hladká múka
Na vrch:
- slivkový lekvár
Posýpka:
- 50 g hrubá múka
- 30 g maslo
- 30 g kryštálový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások. V miske zmiešame kvasnice s mliekom a lyžicou cukru. Necháme ho chvíľu pracovať.
V druhej miske zmiešame múku s cukrom a soľou.
Kvások nalejeme k múke, pridáme tiež žĺtky a zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť aspoň 1 hodinu.
Tvarohovú plnku vymiešame z tvarohu, žĺtka, cukru, múky a citrónovej kôry.
Cesto vyvaľkáme a nakrájame ho na malé kruhy, na ktoré do stredu pridáme lyžicu tvarohovej plnky.
Preložíme ich na papier na pečenie a necháme chvíľu podkysnúť.
Posýpku pripravíme z masla, múky a cukru.
Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom, natrieme džemom a posypeme posýpkou.
Takto pripravené moravské koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180ºC na zhruba 15 minút.