Mrežovník
Klasický koláčik od babičky
Ingrediencie
- 550 g múka
- 250 g Hera
- 250 g práškový cukor
- 2 kus vajce
- 100 g mleté orechy
- štipka soli
- 1⁄2 balíčka kypriaci prášok
- na špičku noža sódy bikarbóny
- lekvár
Najnovšie letáky
Postup
Do misky si odvážime múku, cukor, orechy, heru. Pridáme soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a vajcia. Vypracujeme hladké cesto. Bude sa lepiť , preto je dôležité si ho pre ďalšou prácou dať do chladu. Ja dávam na 10 minút do mraziaku. Keď je cesto vychladené, rozdelíme ho na dve časti, tá časť ktorá údená spodok plechu musí byť väčšia. Z druhej časti budeme tvarovať mriežku. Prvý časť cesta teda vyvaľkáme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto natrieme poriadne džemom (ja používam džem z čiernych ríbezlí, vždy je lepší výrazný džem). Džem si môžeme nechať povoliť v mikrovlnke, aby sa lepšie natieral. Na vrstvu džemu ukladáme mriežku zo zvyšného cesta. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200stupňov zhruba 20 minút. Keď je koláčik upečený a vychladnutý môžeme ho posypať práškovým cukrom.