Nadýchavý jahodový koláč
Voňavý a nadýchavý jahodový koláč, svieži po citrónu a jahodách plný chuti. Aby bolo cesto vláčne sa postará jogurt a o vôňu sa samozrejme zaslúžia jahody. Určite môžete použiť aj iné sezónne ovocie, osobne mám veľmi rada čierny alebo červený ríbezľ a tiež angrešt.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g jahoda
- 300 g polohrubá múka
- 120 g kryštálový cukor
- 80 ml olej
- 200 g biely jogurt
- 3 lyžičky citrónová šťava
- 3 vajce
- 1 kypriaci prášok
- štipka soli
Pre vymazanie plechu na pečenie
- olej
- strúhanka
Najnovšie letáky
Postup
Do misky vložte vajce, cukor, štipku soli a vyšľahajte metličkou do peny približne 3-4 '. Potom pridajte jogurt, olej a citrónovú šťavu. Múku preosejte spoločne s práškom do pečiva, pridajte do tekutej základne a vytvorte hustejšie cesto.
Predhrejte rúru na 200 stupňov, dortovú formu vymažte tukom a vysypte strúhankou. Na dno formy dajte polovicu cesta, na ne rozložte polovicu jahôd rozrezaných na polovicu, pridajte zvyšné cesto a zvyšné jahody rozložte rozkrojenou časťou smerom dole.
Vložte do predhriatej rúry a pečte cca 45’. Pri konci pečenia, v prípade potreby, prikryte tak, aby sa povrch koláča nespálil. Koláč je hotový v okamžiku, keď do stredu cesta pichnete špajdlu a vytiahnete ju suchú.