REKLAMA
Najchutnejší orechový závin

Najchutnejší orechový závin

Mäkké cesto plnené veľmi chutnou orechovou a mandľovou plnkou❤️ Tento fantastický závin patrí medzi naše najobľúbenejšie.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6

Na cesto

  • 600 g hladká múka pšeničná Pridané do
  • 100 g práškový cukor Pridané do
  • 100 g mäkké maslo Pridané do
  • 250 ml mlieko Pridané do
  • 2 pl jogurt Pridané do
  • 30 g čerstvé droždie Pridané do
  • 12 čl soľ Pridané do
  • 1 vajce Pridané do

Orechová plnka

  • 400 g mleté vlašké orechy Pridané do
  • 100 g maslo Pridané do
  • 300 ml mlieko Pridané do
  • 150 ml cukor alebo podla chuti Pridané do
  • 1 čl škorica Pridané do
  • 1 Kôra z citróna sušená alebo čerstvá Pridané do
  • 1 cukor vanilkový Pridané do
  • 12 čl soľ Pridané do

Mandľová plnka

  • 400 g mleté mandle Pridané do
  • 400 g lekvár ja mám jahodový Pridané do
  • 12 čl soľ Pridané do
  • 2 vajíčka Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do

Na vrch

  • 1 pl olej Pridané do
  • Kúsok maslo Pridané do
  • 1 vajce Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Do misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme maslo, vajce, jogurt a napučaný kvások z mlieka + 1 kl cukor + 30 g droždie. Má nám vzniknúť mäkké cesto,ktoré sa už začína oddelovať od misky. Cesto ešte pomocou trošky múky vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplé miesto cca 1 hodinu kysnúť.

2. Krok

Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Najprv dáme zovreť 3 dl mlieka a 100 g masla. Ked sa už mlieko začalo variť, pridáme škoricu, soľ, nastrúhanú kôru z citróna a neskôr aj orechy. Spolu pár minút povaríme, aby orechy napučali. Ked už viac nehustne, pridáme cukor podla chuti a aj s tým zo 5 minút podusíme. Nakoniec necháme plnku vychladnúť.

3. Krok

Ja som ako druhú urobila mandlovú plnku, ale kludne si urobte plnku podla chuti. Mandlová plnka je velmi jednoduchá. Mandle zmiešame s vanilkovým cukrom a so soľou. Pridáme žĺtky a redší lekvár, ja som dala jahodový. Zmiešame a nakoniec pridáme aj sneh z 2 bielkov.

4. Krok

Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Vyválkame na velký obdĺžnik a natrieme plnkou. Cesto stočíme do závinu a dáme na plech s papierom. Záviny necháme zakryté utierkou oddychovať cca.1h.

5. Krok

Po 1hodine natrieme vajcom, ktoré sme zmiešali s olejom. Po natretí, vidličkou urobíme na vrchu závinu pásikavý vzor a ihlou urobíme do závinu zopar dierok. Treba závin celkom až na spodok prepichnúť. Záviny dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C cca. 45 minút. Po 20-ich minútach položíme na koláč alobal a takto dopečieme až do konca, čiže ešte 25 minút. Po 20-ich minutách je závin už zlatistý, preto sa dopeká s alobalom na vrchu.Po upečení záviny natrieme kúskom masla a necháme vychladnúť.

Najchutnejší orechový závin - krok prípravy 1
6. Krok

Tieto koláče sú úžasne chutné, aj plnka a aj cesto. Túto orechovú plnku mám najradšej, lebo je výnimočnej chuti :-) Záviny vám zostanú ako čerstvé aj zopár dní. Prajem dobrú chuť.

Najchutnejší orechový závin - krok prípravy 1
7. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Najchutnejší orechový závin - krok prípravy 1

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4775 receptov

Kuracie mäso

781 receptov

Mascarpone

340 receptov

Mäsité jedlá

2227 receptov

Zapekané

284 receptov

Raňajky

1444 receptov

Pre tehotné

1441 receptov