Najchutnejší orechový závin
Mäkké cesto plnené veľmi chutnou orechovou a mandľovou plnkou❤️ Tento fantastický závin patrí medzi naše najobľúbenejšie.
Ingrediencie
Na cesto
- 600 g hladká múka pšeničná
- 100 g práškový cukor
- 100 g mäkké maslo
- 250 ml mlieko
- 2 pl jogurt
- 30 g čerstvé droždie
- 1⁄2 čl soľ
- 1 vajce
Orechová plnka
- 400 g mleté vlašké orechy
- 100 g maslo
- 300 ml mlieko
- 150 ml cukor alebo podla chuti
- 1 čl škorica
- 1 Kôra z citróna sušená alebo čerstvá
- 1 cukor vanilkový
- 1⁄2 čl soľ
Mandľová plnka
- 400 g mleté mandle
- 400 g lekvár ja mám jahodový
- 1⁄2 čl soľ
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
Na vrch
- 1 pl olej
- Kúsok maslo
- 1 vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme maslo, vajce, jogurt a napučaný kvások z mlieka + 1 kl cukor + 30 g droždie. Má nám vzniknúť mäkké cesto,ktoré sa už začína oddelovať od misky. Cesto ešte pomocou trošky múky vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplé miesto cca 1 hodinu kysnúť.
Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Najprv dáme zovreť 3 dl mlieka a 100 g masla. Ked sa už mlieko začalo variť, pridáme škoricu, soľ, nastrúhanú kôru z citróna a neskôr aj orechy. Spolu pár minút povaríme, aby orechy napučali. Ked už viac nehustne, pridáme cukor podla chuti a aj s tým zo 5 minút podusíme. Nakoniec necháme plnku vychladnúť.
Ja som ako druhú urobila mandlovú plnku, ale kludne si urobte plnku podla chuti. Mandlová plnka je velmi jednoduchá. Mandle zmiešame s vanilkovým cukrom a so soľou. Pridáme žĺtky a redší lekvár, ja som dala jahodový. Zmiešame a nakoniec pridáme aj sneh z 2 bielkov.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Vyválkame na velký obdĺžnik a natrieme plnkou. Cesto stočíme do závinu a dáme na plech s papierom. Záviny necháme zakryté utierkou oddychovať cca.1h.
Po 1hodine natrieme vajcom, ktoré sme zmiešali s olejom. Po natretí, vidličkou urobíme na vrchu závinu pásikavý vzor a ihlou urobíme do závinu zopar dierok. Treba závin celkom až na spodok prepichnúť. Záviny dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C cca. 45 minút. Po 20-ich minútach položíme na koláč alobal a takto dopečieme až do konca, čiže ešte 25 minút. Po 20-ich minutách je závin už zlatistý, preto sa dopeká s alobalom na vrchu.Po upečení záviny natrieme kúskom masla a necháme vychladnúť.
Tieto koláče sú úžasne chutné, aj plnka a aj cesto. Túto orechovú plnku mám najradšej, lebo je výnimočnej chuti :-) Záviny vám zostanú ako čerstvé aj zopár dní. Prajem dobrú chuť.
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube